1asig.ro
1asig.ro

Apetitul pentru fuziuni si achizitii se mentine si in anul urmator

5 min. / 1.540 cuvinte
Apetitul pentru fuziuni si achizitii (M&A) se mentine. Liderii organizatiilor continua sa remodeleze portofoliile companiilor lor, in pofida unui mediu geopolitic dificil, 52% dintre corporatiile globale planuind sa realizeze achizitii in anul urmator, potrivit celei de-a 21-a editii a studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB).

PROMO


Adoptarea tehnologiei si atragerea talentelor impulsioneaza tranzactiile: doua treimi (66%) dintre respondenti intentioneaza sa aloce peste 25% din capitalul total dedicat investitiilor in tehnologie, vizand in mod special solutii care sa le alimenteze cresterea. Mai mult de jumatate dintre directorii executivi (56%) vor sa realizeze aceste investitii prin intermediul achizitiilor, al asocierilor de tip joint ventures sau al fondurilor externe cu capital de risc. In acelasi timp, aproape doua treimi dintre respondenti (61%) intampina dificultati in atragerea talentelor cu abilitatile necesare, iar acest procent este si mai mare in Regatul Unit (66%) si Germania (72%).

"Urmand tendintele globale, apetitul pentru fuziuni si achizitii se mentine si pe piata locala. Romania ramane o piata atractiva pentru investitori, interesul acestora fiind sustinut de cresterea constanta economica din ultimii ani si de situatia geopolitica favorabila. In anul urmator, estimam ca piata de fuziuni si achizitii va ramane dinamica, neexistand in acest moment semnale majore cu privire la o posibila recesiune. Interesul antreprenorilor locali ramane in zona cresterii cotei de piata, a diversificarii portofoliilor, vizand inclusiv extinderea la nivel regional, in timp ce fondurile de investitii continua consolidarea - mai ales noile fonduri care au investit in Romania", spune Florin VASILICA, Liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania.

"Sectoarele unde vom vedea miscari in perioada urmatoare sunt serviciile medicale, bunurile de consum, sectorul energetic, imobiliar si de tehnologie. Digitalizarea si impactul noilor tehnologii asupra afacerilor au devenit o preocupare constanta pentru companiile locale. Tendinta globala de crestere a investitiilor in tehnologie se manifesta si in Romania, iar asteptarea este ca in urmatoarea perioada companiile romanesti sa se orienteze intr-o masura mai mare spre achizitia sau dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Se remarca, de asemenea, o crestere a activitatii fondurilor ce vizeaza start-up-uri in zona de tehnologie si pe piata locala", a adaugat Florin VASILICA.

Multi executivi nu intrevad o recesiune economica

Probabilitatea unei recesiuni pe termen scurt si mediu nu este considerata o amenintare semnificativa, majoritatea respondentilor (54%) nu se asteapta la o recesiune economica. Dar, in timp ce mare parte dintre directorii executivi din cele mai multe economii importante raman increzatori in perspectivele lor economice, 80% dintre respondentii din Germania si 62% dintre cei din Regatul Unit se asteapta la o recesiune. In pofida acestor preocupari, piata tranzactiilor din Germania si Regatul Unit a ramas activa in 2019. Directorii executivi din SUA sunt cei mai optimisti, 78% dintre acestia nu iau in calcul posibilitatea unei recesiuni economice semnificative pe termen scurt si mediu.

Companiile reusesc sa gestioneze problemele comerciale si tarifare, care ar putea fi percepute drept factori de subminare a increderii economice. Aproape doua treimi dintre companii (64%) planifica sa-si diminueze impactul problemelor comerciale si tarifare prin reconfigurarea lanturilor de aprovizionare si relocarea unitatilor de productie. Iar 22% dintre companii isi reevalueaza optiunile de raspuns la aceasta situatie in rapida schimbare.

Se preconizeaza o varietate de tranzactii competitive si ostile

In contextul acestor perspective economice optimiste, se estimeaza o piata a tranzactiilor extrem de competitiva in 2020. Opt din zece respondenti se asteapta la o intensificare a ofertelor ostile si competitive in anul urmator, iar 75% dintre respondenti preconizeaza ca investitorii privati vor juca un rol important in ceea ce priveste achizitiile.

De asemenea, directorii executivi considera ca vor asista la o intensificare a activitatii din zona megatranzactiilor (de peste 10 miliarde de USD), mai mult de jumatate dintre acestia estimand o crestere a numarului de tranzactii care depasesc pragul de 10 miliarde de USD. Aproape trei sferturi dintre respondenti (72%) nu anticipeaza nicio scadere a activitatii de fuziuni si achizitii in general, iar un procentaj similar (71%) dintre directorii executivi preconizeaza o crestere a tranzactiilor transfrontaliere.

Conform raportului EY, SUA ocupa primul loc in topul destinatiilor pentru investitii. Desi persista incertitudinile legate de Brexit, studiul constata ca atractivitatea Regatului Unit se mentine, investitorii considerandu-l a doua destinatie preferata pentru investitii de la nivel global. SUA si Regatul Unit au devansat Germania (locul al treilea), China (locul al patrulea) si Canada (locul al cincilea).

Definirea misiunii si crearea de valoare pe termen lung

Misiunea si impactul social avanseaza printre prioritatile conducerilor companiilor si remodeleaza in mod fundamental modul in care acestea isi masoara succesul. Aproximativ 84% dintre companii si-au definit deja sau planuiesc sa-si stabileasca in anul urmator parametrii de raportare a impactului social.

Studiul EY Global Capital Confidence Barometer evalueaza gradul de incredere al companiilor in perspectivele economice si identifica tendintele si practicile conducerilor in ceea ce priveste modul in care companiile isi gestioneaza planurile referitoare la capital - cadrul EY pentru gestionarea strategica a capitalului. Este un studiu efectuat cu regularitate in randul conducerilor executive ale marilor companii din toata lumea, derulat de Thought Leadership Consulting, o companie care face parte din grupul Euromoney Institutional Investor. Esantionul cuprinde clienti si persoane de contact ale EY din toata lumea, precum si contribuitori obisnuiti ai Thought Leadership Consulting.

In august si septembrie, Thought Leadership Consulting a intervievat pentru EY un esantion format din peste 2.900 de executivi din 45 de tari, dintre care 70% aveau functii de CEO, CFO si alte functii executive superioare.

Respondentii reprezinta 14 sectoare, printre care servicii financiare, produse de larg consum si retail, tehnologie, biostiinte, industria auto si transporturi, petrol si gaze, energie si utilitati, minerit si prelucrarea metalelor, fabricatie avansata si imobiliare, sectorul hotelier si constructii.

Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse in studiu a fost urmatoarea: sub 500 milioane de dolari (25%), intre 500 milioane de dolari si 999,9 milioane de dolari (25%), intre 1 miliard de dolari si 2,9 miliarde de dolari (18%), intre 3 miliarde de dolari si 4,9 miliarde de dolari (10%) si peste 5 miliarde de dolari (22%).

Structura actionariatului companiilor a fost urmatoarea: companii listate public (57%), companii netranzactionate public (31%), companii detinute de familii (9%) si companii din portofoliul fondurilor de investitii (3%).

909 accesari