1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Aon: Pierderile economice globale in urma catastrofelor din 2021 au ajuns la 343 miliarde USD, doar 38% fiind pierderi asigurate

Cel mai recent raport Aon, "Weather, Climate and Catastrophe Insight 2021", arata ca pierderile economice din 2021 au ajuns la 343 miliarde USD, din care 329 miliarde USD au fost provocate de evenimente legate de clima, ceea ce face ca anul trecut sa fie al treilea cel mai costisitor an, dupa ajustarea la inflatie.

In timp ce pierderile au crescut fata de 2020, numarul evenimentelor dezastruoase notabile a scazut usor, ceea ce demonstreaza costul si gravitatea sporita a acestor evenimente.

Dintre pierderile din 2021, doar 38% au fost asigurate. In ciuda cresterii pierderilor globale fata de 2020, deficitul de protectie a scazut de la 63%, la 62%.

"Este clar ca exista atat un deficit de protectie, cat si de inovare, atunci cand vine vorba de riscul climatic. Pe masura ce evenimentele catastrofale cresc in gravitate, modul in care evaluam si, in cele din urma, ne pregatim pentru aceste riscuri nu poate depinde doar de datele istorice. Trebuie sa ne uitam la tehnologii precum Inteligenta Artificiala si modelele predictive, care invata si evolueaza in mod constant, pentru a cartografia volatilitatea unei clime in schimbare. Cu ajutorul unor solutii scalabile, putem ajuta organizatiile sa ia decizii mai bune, care sa le faca mai rezistente, in conditiile in care acestea continua sa se confrunte tot mai frecvent cu riscuri interconectate si din ce in ce mai volatile", noteaza raportul Aon.

Printre cele mai importante constatari ale raportului:

  • In 2021, au fost inregistrate 401 evenimente dezastruoase notabile, in scadere de la 416 in 2020.
  • Au existat 50 de cazuri de evenimente cu pierderi economice de 1 miliard USD, al patrulea cel mai important an inregistrat in acest sens, doar 20 dintre evenimente atingand pragul asigurat de 1 miliard USD.
  • Inundatiile europene, din iulie 2021, au reprezentat cel mai costisitor dezastru inregistrat vreodata pe continent, cu 46 miliarde USD.
  • Incendiile de vegetatie au crescut in importanta, intrucat conditiile au devenit mai favorabile pentru propagarea rapida, sintagma "sezon de incendii" devenind oficial depasita, deoarece riscul de incendii periculoase este predominant pe parcursul intregului an calendaristic.
  • Germania, Belgia, Austria, Luxemburg si China au inregistrat cele mai costisitoare evenimente din istoria industriei asigurarilor.
  • Anul 2021 a fost al saselea cel mai calduros an inregistrat la nivel global, temperaturile terestre si oceanice fiind cu 0,84 grade Celsius peste media secolului XX.
  • Cea mai ridicata temperatura masurata vreodata in mod fiabil pe Pamant a fost inregistrata neoficial in Death Valley, California, SUA, la 9 iulie 2021 - 54,4 grade Celsius.

"Multe comunitati globale sunt expuse la conditii meteorologice din ce in ce mai volatile, care, in parte, sunt potentate de efectele tot mai mari ale schimbarilor climatice. Acestea include episoade record de temperaturi extreme, precipitatii si inundatii, secete si incendii, ciclon tropical cu intensificare rapida si furtuni convective severe la sfarsitul sezonului. Nu mai putem construi sau planifica pentru a face fata climatului de ieri. Odata cu cresterea costurilor pierderilor provocate de daune fizice, acest lucru duce, de asemenea, la perturbari persistente la nivel global ale lanturilor de aprovizionare si ale diferitelor servicii umanitare si ale altor servicii legate de active. Calea de urmat pentru organizatii si guverne trebuie sa includa eforturi de sustenabilitate si atenuare, pentru a minimiza riscurile pe masura ce apar noi forme de volatilitate legate de dezastre", a declarat Steve BOWEN - Meteorologist & Head of Catastrophe Insight, Aon.