1asig.ro

Aon: Pierderile anuale, la nivel global, pe segmentul cyber vor ajunge, pana in 2021, la 6 trilioane de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
La nivel global, pierderile anuale pe segmentul cyber vor ajunge, pana in 2021, la 6 trilioane de dolari, potrivit unui nou raport realizat de Aon, care sustine ca, in aceeasi perioada, investitiile in securitatea cibernetica vor depasi 1 trilion de dolari. Raportul Aon a analizat liderii business-urilor centrate pe acest segment in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si opiniile acestora cu privire la modul in care companiile isi pot imbunatati rezilienta informatica.

PROMO


Aon subliniaza ca pierderile pe segmentul cyber pot afecta o companie sub forma de cheltuieli imediate de criza, precum si sub forma de sanctiuni aplicate de autoritatile de reglementare si venituri pierdute ca urmare a perturbarii tranzactiilor sau a operatiunilor de baza. Mai mult, desi costurile financiare imediate ale unui atac informatic pot fi apasatoare pentru orice companie, Aon spune ca daunele aduse reputatiei pot fi cel putin la fel de ingrijoratoare.

O eventuala criza la nivel reputational generata de un atac informatic poate eroda valoarea de piata a companiei, poate distruge loialitatea de brand si poate limita eforturile de transformare digitala depuse de companie. Modul in care o companie se pregateste pentru atenuarea riscului la nivel reputational, precum si comportamentul conducerii companiei in perioada imediat urmatoare crizei poate avea un impact urias pe termen scurt si lung, mai spune Aon.

"Unele companii inca nu inteleg pe deplin impactul pe care un atac cibernetic il poate avea asupra unui business. Intelegerea celor mai grave scenarii si a impactului acestora asupra afacerii este cruciala pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de rezilienta, in care riscul cibernetic este administrat la nivelul intregii companii. Amenintarea cyber este amorfa, iar tehnologia pe care o exploateaza avanseaza intr-un ritm ametitor, asa ca riscul nu va bate niciodata pasul pe loc. Scopul trebuie sa fie imbunatatirea constanta a strategiilor holistice de gestionare a riscurilor, pentru preventie, pregatire si raspuns in eventualitatea unui atac cyber", spune Onno JANSSEN - CEO, Risk Consulting & Cyber Solutions EMEA, Aon.

Aon concluzioneaza ca, desi gestionarea riscului cyber trebuie sa fie un efort la nivelul intregii companii, responsabilitatea este, in cele din urma, cea a conducerii, care trebuie sa inteleaga atat costurile, cat si consecintele unui atac cibernetic. Totodata, Aon le recomanda companiilor sa implementeze un training pentru raspunsul la atacul informatic si sa exploreze, alaturi de reasiguratori, optiunile de transfer de risc.

470 accesari