1asig.ro

Aon: Industria de re/asigurari va suporta mai putin de 50% din pagubele produse in SUA de uraganul Dorian

5 min. / 1.540 cuvinte
Industria publica si privata de re/asigurari va suporta mai putin de 50% din pagubele produse in SUA de uraganul Dorian, estimate la 1,2 miliarde de dolari, arata cel mai recent raport Aon - "September Global Catastrophe Recap". Per ansamblu, luna septembrie a fost caracterizata de un numar mare de pierderi aduse industriei de profil, dar Aon estimeaza ca, in comparatie cu pierderile economice de ansamblu, costurile care vor fi suportate de industria de re/asigurari vor fi, in ulte cazuri, reduse.

PROMO


De exemplu, Aon estimeaza ca pierderile asigurate provocate in Japonia de taifunul Faxai vor fi de cel putin 5 miliarde de dolari, in conditiile in care RMS arata ca acestea ar putea atinge 9 miliarde de dolari. De asemenea, potrivit sursei citate, industria de re/asigurari va suporta doar o parte din totalul pierderilor economice de 2 miliarde de dolari produse in SUA de furtuna Imelda, dar si de fenomenele meteo asociate acesteia (inundatii etc.).

Uraganul Dorian a afectat Bahamas, SUA si Canada, fiind cel mai puternic uragan inregistrat vreodata in Atlantic. Pierderile economice provocate de Dorian in Bahamas, SUA si Canada ar putea atinge un nivel de 1,5 miliarde de dolari. Furtuna Imelda a spulberat Texas si a provocat pierderi economice de cel putin 2 miliarde de dolari, in vreme ce taifunul Faxai a distrus 40.000 de locuinte in Japonia, acolo unde, pana in prezent, au fost depuse cel putin 185.000 de cereri de despagubire.

"Septembrie este una dintre cele mai active luni din punct de vedere meteorologic, in conditiile in care reprezinta cel mai inalt nivel al activitatii ciclonice in Emisfera de Nord. Deloc surprinzator, acest lucru inseamna ca septembrie este si una dintre cele mai costisitoare luni pentru industria de asigurari. Evenimentele care au avut loc in 2019 fac ca septembrie sa reprezinte cea mai costisitoare luna a anului, urmare a pagubelor produse de fenomene meteo majore, precum Dorian si Faxai. Desi, per ansamblu, 2019 a adus, pana acum, pierderi mai mici decat 2017 si 2018, este crucial sa ramanem constienti de riscurile meteorologice care pot aparea in cel de-al patrulea trimestru al anului", explica Steve BOWEN - Director & Meteorologist, Aon Impact Forecasting.

Alte fenomene meteo severe care au avut loc, luna trecuta, la nivel global:
  • Ploile musonice din India, care au produs pierderi economice de aproximativ 10 miliarde de dolari, dar au avut un impact redus asupra industriei de re/asigurari.
  • Grindina, furtunile puternice, inundatiile si tornadele izolate din SUA, din perioada 10-12 septembrie, care au provocat pierderi economice de 300 de milioane de dolari, industria de re/asigurari urmand sa suporte 240 de milioane de dolari.
  • Furtuna tropicala Fernand din Mexic, cu pierderi economice de 215 milioane de dolari doar in Nuevo Leon, totalul pierderilor economice fiind, insa, mult mai mare, potrivit Aon.
  • Inundatiile din centrul si sud-estul Spaniei, cu pierderi economice totale de cel putin 2,4 miliarde de dolari si pierderi asigurate de 318 milioane de dolari.
  • Inundatiile din Nigeria, care au afectat cel putin 132.000 de persoane.
  • Cutremurele din Albania, Indonezia si Pakistan, care, per total, au distrus, partial sau complet, 12.000 de locuinte si au provocat moartea a 76 de persoane.
463 accesari