1asig.ro
1asig.ro

Aon: In plin sezon al cicloanelor tropicale in SUA, catastrofele naturale doboara noi recorduri la nivel global

5 min. / 1.540 cuvinte
Fenomenele meteo extreme inregistrate, luna trecuta, la nivel global au doborat noi recorduri, arata Aon, in cea mai recenta editie a raportului "Monthly Global Catastrophe Recap", subliniind ca urganul Barry a adus in Arkansas precipitatii record de 42,13 centimetri, cel mai mare nivel de precipitatii induse de un uragan.

PROMO


Cinci state din SUA - Texas, Hawaii, North Carolina, South Carolina si Arkansas -, au inregistrat cel mai mare nivel de precipitatii induse, in ultimii doi ani, de uragane. Totalul pierderilor economice este estimat la peste 600 de milioane de dolari, asiguratorii achitand deja 300 de milioane de dolari.

De asemenea, inundatiile din sudul Asiei au provocat moartea a sute de persoane, precum si pierderi economice semnificative, distrugand, total sau partial, 600.000 de locuinte numai in Bangladesh. Doar in India, 467 de persoane si-au pierdut viata in urma fenomenelor meteo extreme si zeci de mii de hectare de culturi agricole au fost distruse, cele mai afectate regiuni fiind Assam, Bihar, Maharashtra si Uttar Pradesh, pierderile economice estimate fiind de ordinul zecilor de milioane de dolari in segmente precum agricultura si infrastructura.

Un impact semnificativ au avut, potrivit sursei citate, si temperaturile extreme care au afectat, la sfarsitul lunii iulie, mai multe tari europene, dupa o luna iunie la fel de fierbinte. Aon arata ca nu mai putin de cinci tari (Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg si Marea Britanie) au inregistrat, luna trecuta, cele mai ridicate temperaturi din istorie. Temperaturile extreme si ploile torentiale din unele regiuni au avut un impact semnificativ asupra sanatatii si a mai multor sectoare ale economiilor nationale.

"Vara anului 2019 a adus, pana acum, multiple pericole meteorologice si climatice severe in Emisfera de nord, subliniind vulnerabilitatile umanitare. In mai multe regiuni arctice si europene, au fost inregistrate temperaturi record, generand topirea accelerata a unei cantitati neobisnuit de mari de gheata polara, dar si incendii puternice si episoade de seceta severa. De asemenea, inundatiile sezoniere din Asia au afectat milioane de oameni. In conditiile in care ne confruntam cu schimbari climatice accelerate, cu cresterea populatiei si a expunerii la riscuri pentru regiunile considerate vulnerabile, problema rezilientei devine tot mai accentuata", sustine Steve BOWEN - Meteorologist & Head of Catastrophe Insight, Aon.

Printre catastrofele naturale inregistrate luna trecuta, se mai regasesc:
  • Furtunile severe, insotite de grindina si rafale puternice de vant, care au lovit SUA in mai multe randuri. De cele mai multe ori, evenimentele au fost generate de temperaturile extreme care au afectat toate statele americane. Totalul pierderilor eeconomice e estimat la 2 miliarde de dolari, cea mai mare parte urmand a fi suportata de industria de re/asigurari.
  • Doua dintre cele mai puternice cutremure inregistrate in sudul Californiei in ultimii 20 de ani au avut loc in iulie: unul cu o magnitudine de 6,4 in data de 4 iulie si un altul, o zi mai tarziu, cu o magnitudine de 7,1. Totalul pierderilor economice este estimat la 200 de milioane de dolari, iar pierderile asigurate sunt estimate la peste 50 de milioane de dolari.
  • Temperaturile extreme care au afectat, printre altele, tari precum Franta, Germania, Italia, Cehia, Polonia, Austria si Romania, generand furtuni severe, cu grindina si rafale puternice de vant, care au lasat in urma o nota de plata de ordinul zecilor de milioane de dolari.
  • Grindina, rafalele de vant si inundatiile care au afectat Slovenia si Croatia, provocand pierderi de ordinul zecilor de milioane de dolari. Printre cele mai afectate localitati: Ptuj, Vukovar, Trpinja si Drenovec.
  • Furtunile severe si grindina din estul Spaniei, care au distrus peste 100.000 de hectare de culturi agricole. De asemenea, inundatiile din regiunea Navarra, in urma carora asiguratorii au achitat despagubiri in valoare de 16 milioane de euro.
  • Seismul de 5,7 grade care a zguduit Iranul in data de 8 iulie, provocand, printre altele, moartea unei persoane, ranirea grava a altor 125, precum si pagube in 56 de localitati aflate in apropierea epicentrului.
  • Ploile torentiale si alunecarile de teren care au lovit regiunea Asni, din sudul Marrakech (Maroc), provocand moartea a 15 persoane.
  • Ploile torentiale si inundatiile din China, care - in regiuni precum Jiangxi, Hunan, Guangxi, Fujian, Zhejiang, Chongquing, Guizhou si Heilongjiang -, au provocat moartea a cel putin 112 persoane, au distrus 26.000 de locuinte si 195.000 de hectare de culturi agricole, provocand, per ansamblu, pierderi economice de aproximativ 7 miliarde de dolari.
360 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO