1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Antonio SOUVANNASOUCK: In 2023 ne ...

Antonio SOUVANNASOUCK: In 2023 ne asteptam la o stagnare sau o crestere modica a pietei

Prioritatile brokerilor, evolutia pietei de asigurari, asteptarile de la anul 2023, se numara printre subiectele dezbatute de Publicatiile XPRIMM cu Antonio SOUVANNASOUCK, Managing Partner, ASIGEST Broker.

Un mini-interviu cu Antonio SOUVANNASOUCK a fost publicat in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2022. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati evolutia pietei de asigurari in 2022 si care considerati ca este lucrul care a marcat-o cel mai puternic?

Piata de asigurari a avut in 2022 o crestere consistenta. Din pacate aceasta este cauzata, in mare masura, de cresterea primei medii la RCA, de peste 2.5 ori fata de momentul premergator falimentului CITY Insurance. Doar asigurarile de sanatate au mentinut un ritm de crestere comparabil. As mai mentiona scaderea in aceeasi proportie a asigurarilor de garantii, acestea fiind un motor de crestere al pietei non-auto in ultimii ani.

Ce asteptari aveti de la anul 2023?

Depinde foarte mult de crizele existente: cele geopolitice, cresterea costurilor si a deficientelor din lantul logistic, schimbarile climatice si, sa nu uitam ca, in anumite zone ale lumii pandemia inca nu s-a incheiat. Piata de asigurari depinde mult de acesti factori, direct si indirect. Mai mult, inca din 2022 se resimte la nivel international fenomenul de hard market. Adica o scaderea a capacitatilor de subscriere si a apetitului la risc, ceea ce conduce la cresterea costurilor de reasigurare si, implicit, la cea a asigurarilor directe. Cred ca in Romania vom avea o stagnare sau o crestere modica a pietei. Insa, local depindem si de alti factori, cum ar fi, printre altele, implementarea proiectelor PNRR. Daca aceste proiecte se vor finaliza conform programului, este posibil sa avem o crestere mai consistenta a pietei de asigurari.

Care considerati ca este prioritatea absoluta a brokerilor pentru 2023?

Pentru noi, brokerii de asigurari, dintotdeauna a fost prioritara stabilitatea. Cand peste doua treimi din forta de distributie depinde de brokeri suntem obligati sa ne gandim in primul rand la stabilitatea business-ului nostru, a organizatiei, in centrul acesteia fiind stabilitatea portofoliului de clienti si al serviciilor livrate catre acestia. Trebuie inteles ca toate socurile din aceasta industrie, pe de o parte mica, daca ne referim la gradul de penetrare in PIB, pe de alta parte importanta, daca ne gandim ca asigurarile au o influenta mare in anumite industrii, cum ar fi transporturile, constructiile, agricultura, sunt suportate/amortizate de brokeri. Noi trebuie sa le explicam clientilor cauzele socurilor, noi trebuie sa le gasim solutii si tot noi trebuie sa ne adaptam la schimbarile si masurile adoptate de catre asiguratori si autoritati, in acelasi timp.