1asig.ro
1asig.ro

Analiza: Numarul modelor de masini electrice se va tripla in urmatorii trei ani

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul modelelor de masini electrice prezente pe piata europeana se va tripla in urmatorii trei ani, arata o noua analiza prezentata de Federatia Europeana pentru Transporturi si Mediu (T&E).

PROMO


Conform analizei, in 2021, producatorii de automobile din UE vor avea 214 modele electrice, in crestere de la peste cele 60 disponibile la sfarsitul lui 2018.

Producatorii vor scoate pe piata 92 de modele complet electrice si 118 modele hibrid plug-in pana in 2021, pe care trebuie sa le vanda pentru a atinge obiectivul UE privind emisiile de 95 g CO2/km pentru masinile noi.

Intre timp, planurile de productie pentru alte tractiuni alternative sunt aproape inexistente: doar 9.000 de autovehicule cu celule de combustibil sunt preconizate sa fie produse pana in 2025, comparativ cu 4 milioane de masini electrice. Productia de masini cu gaz natural comprimat este chiar scazuta, reprezentand mai putin de 1% din vehiculele produse in Europa pana la jumatatea anilor 2020.

"Acesta este un moment esential pentru industria auto din Europa. Producatorii investesc 145 de miliarde de euro in electrificare, iar acest lucru se intampla si in Europa. Trebuie sa trimitem un semnal clar industriei ca nu exista nicio cale de intoarcere si sa ne punem de acord cu eliminarea treptata a autovehiculelor cu benzina si diesel in orase, la nivel national si european. Varsta motorului cu ardere se apropie de sfarsit", a precizat Lucien MATHIEU, analist transport si emobilitate T&E.

Potrivit Parlamentului European, autoturismele si camionetele emit aproximativ 15% din emisiile de CO2 din UE, care provoaca schimbari climatice. Transportul este singurul sector in care emisiile de gaze cu efect de sera sunt inca mai ridicate decat in 1990.

Comisia Europeana a propus reducerea limitei emisiilor din 2021 cu 15% pana in 2025 si cu 30% pana in 2030. Parlamentul si Consiliul au decis asupra unei limite si mai ridicate de reducere a emisiilor de CO2 decat cea propusa de Comisia Europeana. A fost stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 de 37,5% pentru autoturismele noi si de 31% pentru noile furgonete pana in 2030.

1.633 accesari