Analiza KPMG: Noi cerinte legislative privind remunerarea conducatorilor companiilor listate - Piete financiare - Asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7415 RON
1 USD = 4.2846 RON


RFI

Piete financiare

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Analiza KPMG: Noi cerinte legislative privind remunerarea conducatorilor companiilor listate


Pe data de 10 iunie 2019, Romania ar fi trebuit sa transpuna Directiva Europeana 828/2017 privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul societatilor comerciale cotate la bursa, insa documentul este inca in dezbatere publica. Directiva aduce prevederi noi privind implicarea actionarilor in legatura cu remuneratiile acordate conducatorilor societatilor in care investesc si cerinte noi privind punerea la dispozitia publicului a unui set detaliat de informatii privind sumele acordate acestor persoane, transmite KPMG.

Directiva isi propune, pe de o parte, sa creasca gradul de implicare al actionarilor privind remunerarea conducatorilor, prin votarea Politicii de Remunerare aplicabila acestora si a Raportului de Remunerare care atesta modul in care Politica a fost aplicata. Pe de alta parte, Directiva isi propune sa creasca gradul de transparenta privind sumele primite de aceste persoane, prin furnizarea unui cadru legislativ care sa oblige companiile sa puna la dispozitia publicului sumele exacte primite de conducatorii societatilor listate la bursa.

In acest context, KPMG Romania a lansat analiza privind Noile cerinte legislastive privind remunerarea conducatorilor companiilor listate.

Acesta cuprinde o descriere detaliata a acestor noi cerinte legislative ce deriva din implementarea directivei in legislatia nationala a Romaniei, un sumar privind cadrul legislativ national si european, dar si o analiza a gradului actual de transparenta privind remuneratia persoanelor care intra in sfera de aplicare a Directivei (ce tip de informatii pun la dispozitia publicului companiile, gradul de comparabilitate si modalitatea de prezentare a acestor informatii), precum si in ce masura politicile si practicile curente de remunerare a conducatorilor sunt conforme cu noile prevederi introduse de Directiva.

"In prezent, companiile pun la dispozitia publicului un nivel scazut de informatii. Din cele 16 companii analizate, nu exista nicio companie care sa respecte in totalitate cerintele Directivei privind Politica de Remunerare. In ceea ce priveste Raportul de Remunerare, chiar daca unele companii nu pregatesc un Raport de Remunerare formal, acestea respecta unele dintre cerintele Directivei privind publicarea informatiilor privind remuneratia obtinuta de Conducatori. Exista chiar doua companii ale caror Rapoarte de Remunerare respecta in totalitate cerintele Directivei", explica Madalina RACOVITAN, Partener Consultanta Fiscala si Head of People Services, KPMG in Romania.

Guvernanta corporativa a companiilor din Uniunea Europeana reprezinta o arie de interes pentru Comisia Europeana si, de aceea, Directiva are scopul de a asigura un cadru legislativ consolidat, uniformizat la nivelul Uniunii, ceea ce ar determina o cresterea a sustenabilitatii pe termen lung a companiilor europene, o monitorizare mai eficienta, o transparenta crescuta privind procesele decizionale, o implicare mai activa a actionarilor si o descurajare a practicilor si deciziilor care sa genereze o sporire artificiala a veniturilor pe termen scurt.

Astfel, modul de remunerare a conducatorilor companiilor listate si alinierea intereselor acestora (prin remuneratia primita) la interesele actionarilor, precum si transparentizarea acestor informatii catre piata reprezinta aspecte cheie in noile reglementari.

"Analiza noastra isi propune sa reprezinte un ghid util si de referinta pentru cei interesati de nivelul de transparenta al companiilor listate la BVB, precum si pentru companiile listate sau care intentioneaza sa se listeze in vederea identificarii acelor aspecte ce trebuie avute in vedere cu privire la remuneratia conducatorilor", mai adauga RACOVITAN.

Madalina RACOVITAN concluzioneaza: "Dupa intrarea in vigoare a modificarilor aduse Legii 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, ne asteptam la o perioada in care companiile listate la BVB sa se conformeze noilor cerinte. Desi noua Directiva vine cu cerinte mai stricte de conformitate, cu sarcini administrative aditionale care implica costuri si resurse suplimentare alocate de catre companiile listate, Directiva urmareste sa ofere un cadru juridic coerent la nivelul Uniunii Europene, care incurajeaza dialogul intre toate partile interesate, asigura sustenabilitatea pe termen lung a companiilor europene si determina o mai buna monitorizare si practici uniforme in statele membre ale Uniunii Europene".


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Analiza KPMG: Noi cerinte legislative privind remunerarea conducatorilor companiilor listate).

Noutati 1asig.ro
» Coface: Cifra de afaceri a celor mai mari 500 de companii din ECE a crescut cu 9,6% in 2018
» Afla care sunt cele mai puternice branduri romanesti in 2019
» BNM si CFA Romania promoveaza dezvoltarea instrumentelor financiare in Republica Moldova
» Barometru: Fara adoptarea noilor tehnologii, Romania risca sa ramana in urma tarilor din regiune
» Studiu: Numarul tinerilor romani care au calatorit in 2019 in strainatate a crescut de 5 ori
» Studiu: Liderii de business se asteapta ca automatizarea sa dezvolte forta de munca in urmatorii ani
» Cat au cheltuit turistii nerezidenti sositi in Romania in primele sase luni din 2019
» Datoria externa a crescut cu peste 8 milioane de euro in primele sapte luni din 2019
» BNR a intreprins un proces de revizuire a Regulilor privind stabilirea ratelor de referinta ROBID si ROBOR
» Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Vezi pana cand poti sa depui cererea de rambursare
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 19.06.2019 | 237 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM