1asig.ro

Analiza: Distributia de asigurari in Europa Centrala si de Est

5 min. / 1.540 cuvinte
Distributia este unul dintre teritoriile cel mai putin explorate de studiile de asigurari elaborate la nivel regional - ECE, in buna parte din cauza caracterului foarte eterogen al solutiilor folosite pentru vanzarea produselor de asigurari.

PROMO


In noul numar al revistei PRIMM Asigurari si Pensii, Daniela GHETU, Directorul Editorial al Publicatiilor XPRIMM, a publicat, in premiera, o analiza a Distributiei de Asigurari in Europa Centrala si de Est, care va fi extinsa in perioada urmatoare.

Conform acesteia, in Romania suntem obisnuiti sa vorbim preponderent despre rolul brokerilor de asigurari, rolul acestora fiind dominant in raport cu ceilalti intermediari, mai ales pe segmentul asigurarilor generale. Alte canale de distributie a asigurarilor, ca bancassurance sau vanzarile directe, desi s-au dezvoltat semnificativ in ultimii ani, raman totusi cu un rol periferic in termenii procentului de prime de asigurari intermediate.

Acest rol dominant al brokerilor este insa departe de a constitui o realitate comuna intregii piete europene sau regiunii Europei Centrale si de Sud-Est, la care ne referim in particular in acest articol. Un cumul de factori de natura culturala, legislativa sau economica fac ca numarul tarilor in care segmentul de brokeraj in asigurari ocupa un loc comparabil cu cel detinut pe piata romaneasca, sa fie destul de mic.

Un peisaj divers

In mod traditional, intermediarii in asigurari se impart in doua mari categorii generice: agenti si brokeri de asigurari, dar in peisajul actual si-au facut loc si alte canale de distributie a caror relevanta este in crestere: bancassurance, distributie directa etc.

Ca sa complice suplimentar orice incercare de sistematizare, exista o intreaga varietate chiar in interiorul categoriilor traditionale de intermediari ca agenti captivi, sub-agenti, multi-agenti etc. Din punct de vedere functional, diferentele intre diversele tipuri de distribuitori sunt clare, chiar daca definitiile date unor categorii in diverse jurisdictii nu sunt perfect identice. Statistic insa, lucrurile se complica semnificativ, date fiind incadrarile diferite.

Chiar si cea mai recenta incercare a EIOPA de a descrie structural piata europeana a intermediarilor de asigurari - Raportul IDD - Evaluation of the structure of insurance intermediaries markets in Europe - atrage atentia ca datele statistice prezentate cu privire la numarul intermediarilor de asigurari din diverse categorii au un coeficient de eroare ridicat si trebuie luate in considerare cu retinere: pe de o parte, in multe cazuri apar suprapuneri intre categoriile de distribuitori autorizati care distorsioneaza aceste informatii; pe de alta parte, pentru unele categorii de intermediari variaza de la tara insusi modul in care sunt incadrati in statisticile unui canal de distributie sau altul. In sfarsit, sunt tari care nu colecteaza deloc unele informatii privind activitatea intermediarilor in asigurari.

La originea acestei diversitati sau neuniformitati, comparabila poate numai cu cea intalnita in peisajul pensiilor private, sta in mare parte reglementarea relativ tarzie a domeniului, care a permis o dezvoltare spontana, dictata de specificul fiecarei piete. Rezultatul se prezinta sub forma unei mari diversitati de categorii de intermediari de asigurari, categorii care nu coincid total ca definitie de la o piata la alta si care, totodata, se suprapun partial chiar in interiorul fiecarei piete. Totusi, o sistematizare este posibila, cel putin in linii mari.

Intreaga analiza poate fi citita in Revista PRIMM Asigurari & Pensii (click pentru vizualizare), lansata luni - 18 mai.

646 accesari