1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Analiza: 20% din cifra de afaceri din Romania este conectata cu firme din "paradisuri fiscale"

Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize. Acestea sunt doar cateva dintre destinatiile preferate de oamenii de afaceri nu numai pentru turism, dar mai ales pentru business. Firme locale sau multinationale si-au deschis conexiuni in tarile offshore, adica acolo unde taxele platite statului sunt mai mici sau chiar inexistente.

Potrivit unei analize KeysFin, prezentata de expertii companiei cu ocazia workshop-ului derulat la Bruxelles de Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, aproape 20% din economia romaneasca a ajuns sa deruleze afaceri prin acest sistem.

Analiza, realizata pe baza datelor firmelor active in Romania care au cel putin un actionar persoana juridica cu regim offshore, prezentata in Parlamentul European pe 13 octombrie, arata ca, in 2015, erau inregistate oficial peste 5300 de astfel de societati, care au derulat afaceri de 48 miliarde de euro, suma care reprezinta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel national.

Cele mai multe activau in domenii precum tranzactiile imobiliare si real estate (cladiri de birouri, mall-uri, etc.), in comert, activitati profesionale, industria prelucratoare si IT. Din datele Keysfin rezulta ca cele mai multe erau multinationale, firme cu afaceri in constructia de spatii comerciale, zone rezidentiale si mai ales lanturi de retail, de la fashion la cel alimentar. O componenta importanta, la nivel de business, o reprezentau companiile care lucrau pentru export, in industria prelucratoare, dovada ca afacerile acestora reprezentau aproape 40% din cifra totala de afaceri a firmelor ce au conexiuni in offshore.

Statistica Keysfin arata ca majoritatea firmelor care au facut obiectul analizei au legaturi cu tari cu o legislatie fiscala extrem de atractiva, din Europa (83%), cele mai multe avand sedii in Cipru, Olanda, Luxemburg si Malta.

Restul inregistrau date financiare in legatura cu firme din Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama, Bahamas, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze si alte destinatii exotice, extrem de primitoare cu capitalul strain.

"Statisticile prezentate de KeysFin in Parlamentul European arata ca business-ul cu offshore-uri a evoluat semnificativ in ultimii ani, atat ca numar de firme cat si ca valoare a cifrei de afaceri. Datele arata ca, in ultimii doi ani, piata a ajuns la un grad de maturizare, dovada cresterea numarului de angajati", au declarat expertii.

In perioada analizata, 2010 - 2015 , cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a marcat-o business-ul din agricultura (47%), sector urmat de activitati administrative si suport (call-center) - 44% si de segmentul tranzactiilor imobiliare (42%). Semnificative au fost si evolutiile afacerilor din transport si depozitare (39%), HORECA (34%), comert (34%), comunicatii&IT (31%) si constructii (29%)

In aceste domenii a crescut semnificativ si numarul companiilor, cu 18% pana la 36%.

Concluzia analist?lor KeysFin este ca in absenta unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde in Romania si in alte tari, limitand resursele bugetare ale statelor. "Fara un cadru strict de reglementare, statul roman va continua sa asiste pasiv la migratia capitalului din Romania. Este nevoie, in esenta, de masuri fiscale care sa stimuleze investitorii sa tina banii in tara, sa-i investeasca in economia romaneasca, iar statul sa adune, astfel, mai multi bani din taxe si impozite", au explicat analistii de la KeysFin.