1asig.ro
1asig.ro

Analiza: 100.000 de firme risca sa puna lacatul pe usa!

5 min. / 1.540 cuvinte

Peste 100.000 de firme din Romania se afla, in prezent, intr-o situatie de risc, pe fondul cresterii semnificative a costurilor operationale, extinderii blocajului financiar, accesului tot mai dificil la finantare si accentuarii neincrederii in relatiile de business, avertizeaza Sierra Quadrant, intr-o analiza privind starea economiei romanesti in pragul iernii. Scumpirea carburantilor si cresterea tarifelor la energie si gaze au accentuat si mai mult problemele financiare, in primul rand in zona IMM-urilor slab capitalizate, vulnerabile la criza.

73.365 de firme au intrat in acest an in insolventa, si-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate, cu 13.398 mai multe decat in anul trecut. Datele, prezentate de Registrul Comertului, vin sa confirme estimarile facute de Sierra Quadrant la inceputul anului.

Cele mai multe probleme au fost inregistrate in comert, constructii si industria prelucratoare, trei dintre cele mai importante motoare ale economiei.

Numarul firmelor intrate in insolventa, in comert, la nivelul lunii august, era mai mare cu 7,61% fata de anul precent. 11.577 de firme din acest sector au fost radiate, cu 33,1% mai multe decat in 2020, iar 5864 au fost dizolvate, cu 18,7% peste nivelul din august 2020.

In sectorul constructiilor, numarul firmelor radiate a crecut cu aproape 30%, la 3926, iar cel al companiilor dizolvate cu 7,16% la 1826. Pe fondul problemelor economice, 593 de firme de constructii si-au suspendat activitatea, cu 28% mai multe decat in 2020, iar 640 au intrat in insolventa, cu 12,2% peste nivelul din anul trecut.

In industria prelucratoare, numarul societatilor radiate a crescut cu 31%, la 3386, iar cel al firmelor dizolvate s-a majorat cu 12,67%, la 1690. 564 de companii si-au supendat activitate iar alte 484 au intrat in insolventa.

"Cresterea fara precedent intr-un termen atat de scurt a costurilor operationale, pe fondul scumpirii carburantilor, energiei electrice, gazelor, transportului, materialelor de productie la care se adauga si deprecierea cursului euro vin sa creeze dificultati majore majoritatii companiilor din Romania, cu efecte directe in scaderea productiei si a vanzarilor", arata analiza Sierra Quadrant.

Pe fondul problemelor operationale, blocajul financiar din economie s-a accentuat semnificativ, depasind, in prezent, 320 de miliarde de lei, un nivel fara precedent in ultimii 10 ani.

"Creditul furnizor s-a transformat, din pacate, intr-o adevarata capcana pentru multe IMM-uri. Confruntate cu scaderea vanzarilor, multe au intrat in blocaj, astfel ca neplata facturilor in termenii agreati a devenit o constanta in economie", arata specialistii.

Durata medie de plata a facturilor a crescut la 145 de zile, fata de 120 zile in 2020. 58% dintre reprezentantii companiilor din Romania, chestionate recent intr-un barometru Sierra Quadrant, afirma ca mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni.

Neincrederea sapa puternic business-ul romanesc

Dincolo de imposibilitatea de a-si estima corect costurile operationale, urmare a valului general de scumpiri, un alt fenomen prinde tot mai mult contur in economie - neincrederea. Virulenta cu care a lovit valul 4 COVID si scaderea abrupta a consumului determina tot mai multi investitori sa priveasca cu reticenta la initierea unui noi contracte de afaceri.

"Neincrederea, scaderea apetitului pentru business, sunt precum un cancer pentru economie. Din pacate vedem tot mai multi investitori care n-au incredere sa dezvolte afaceri, sa contracteze produse si servicii, sa accepte plata la termen. Iar daca banii nu circula in economie, daca nu se deschid relatii de afaceri, efectele le vom simti cu totii", afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant.

Potrivit acestuia, tot mai multe companii incep sa ceara avansuri financiare tot mai mari la lucrarile efectuate si, poate cel mai grav, sa rezilieze contracte aflate in derulare.

"Cresterea costurilor operationale duce, din pacate, de efecte extreme. Sunt contracte de livrari de materiale la termen, afaceri care nu se mai duc la final pentru ca furnizorul, de exemplu, nu mai isi permite sa vanda la pretul contractat. Astfel se intra in blocaj si pierde toata lumea", a explicat acesta. Fenomenul accentuarii neincrederii, anticipat de Sierra Quadrant in cel mai recent barometru privind starea economiei, risca sa se extinda pana in primavara anului viitor.

"Reticenta companiilor in a deschide noi linii de business s-a accentuat in acest trimestru si risca sa se extinda in urmatoarele 6 luni, pe fondul provocarilor generate de sezonul rece. O dezghetare a apetitului pentru business vedem abia in primavara anului viitor. Perspectiva s-ar putea concretiza daca, de exemplu, inflatia se va tempera in lunile urmatoare si daca accesul la creditare nu va fi limitat. Mai sunt si alti factori importanti precum nivelul cursului valutar, atragerea fondurilor UE si limitarea cresterii costurilor de finantare", arata analiza Sierra Quadrant.

Cum vor trece firmele peste iarna

Iarna lui 2021 va fi cea mai dificila perioada economica prin care va trece economia romaneasca de la precedenta criza economica. Scumpirile la carburanti, gaze, energie etc, scaderea consumului, cresterea costurilor de finantare si scaderea apetitutul pentru business vor face ca, pentru multe firme, trecerea in 2022 sa fie o adevarata misiune imposibila.

"Dincolo de cele peste 70.000 de firme care au pus lacat pe usa pana acum, ne asteptam ca numarul firmelor in dificultate sa creasca cu cel putin 30.000. In cel mai negru scenariu, in care efectele pandemiei COVID se vor afla in prim-plan, nu este exclus ca numarul companiilor care vor dezarma in fata crizei sa depaseasca 150.000 la finele lunii februarie 2022", arata analiza Sierra Quadrant.
Cum vor trece firmele peste aceasta perioada? Care va fi diferenta dintre supravietuire si faliment?

Expertii de la Sierra Quadrant spun ca restructurarea afacerilor cu probleme, in scopul prevenirii falimentului si a blocajelor pe lanturile economice, devine cuvantul de ordine in aceasta iarna.

"Gradul de dependenta intre companiile din Romania este foarte ridicat, iar salvarea unei singure firme, prin mecanisme de preventie, va avea efecte pozitive pe tot lantul comercial. Estimam ca restructurarea preventiva ar putea duce la salvarea a cel putin 500 de mii de locuri de munca", arata analiza Sierra Quadrant.

Potrivit expertilor, ajustarea planurilor pentru T4 2021 trebuie sa plece de la reevaluarea conditiilor economice. Analiza performantei partenerilor trebuie sa fie in prim-plan, alaturi de deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spatii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru functii secundare.

"Companiile, indiferent de marime, trebuie sa isi monitorizeze mai atent numerarul si cheltuielile si sa incerce sa reduca durata medie de incasare a creantelor, care sa fie transpusa proportional catre scaderea termenelor de plata a furnizorilor", afirma Ovidiu Neacsu.

Gestionarea optima a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilant, in general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alaturi de reconsiderarea investitiilor vor ajuta cel mai bine companiile, indiferent de cat dureaza epidemia.

,,Reducerea maturitatii contractelor cu partenerii de afaceri si corelarea costurilor aferente cu volumul de activitate si indicatorii de performanta variabila ai furnizorului reprezinta elemente esentiale ale politicii de evitare a coronacrizei economice'', a mai spus oficialul Sierra Quadrant.

Lectiile crizei COVID

"Vestea buna este ca tot mai multe companii au inteles si au invatat lectiile acestei perioade. Au cautat solutii de restructurare, au apelat la expertiza firmelor de profil si au inteles ca nu este obligatoriu sa iti duci firma in insolventa cand ai o problema. Poti apela la solutii alternative, precum concordatul preventiv. Procedura de concordat preventiv se prezinta ca o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a impacta relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice", arata analiza.

Prin intermediul procedurii de concordat preventiv, firmele afectate de criza pot cere creditorilor sansa de a se redresa, evitand astfel procedura reorganizarii judiciare, greoaie si anevoioasa si care de cele mai multe ori esueaza sau nu duce la rezultatul scontat.

Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv este avantajos pentru ca permite acoperirea in timp cat mai scurt si in proportie cat mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitarii procedurilor de faliment.

In plus, debitorul poate cere judecatorului sindic suspendarea provizorie a executarilor silite urmand ca acestea sa se suspende de drept din momentul comunicarii hotararii de constatare a concordatului catre creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobanzilor, penalitatilor si a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

Cele mai multe companii care au apelat la concordatul preventiv au fost din sectoare precum servicii, imobiliare, industrie, HORECA si transporturi, in general din sectoarele afectate de restrictiile impuse pe fondul pandemiei.

 

795 accesari