1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Analistii financiari anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, la 4,94 lei/euro

In luna februarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 15,1 puncte pana la valoarea de 48,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 14,1 puncte).

Aceasta evolutie s-a datorat in special componentei anticipatii a Indicatorului, precizeaza CFA Romania.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioatra cu 2,4 puncte, pana la valoarea de 70,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 23,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 21,5 puncte pana la valoarea de 37,5 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 9,6 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 85% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8626, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9400.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2021/martie 2020) a inregistrat o valoare medie de 3,67%.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA. Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari. Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 159 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 248 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CF) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.