1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Agricultura romaneasca scrie istorie in 2018. Business-ul cu grau si porumb, la cote record

Romania inregistreaza, in acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Productia record de grau si porumb plaseaza cifra de afaceri din agricultura aproape de nivelul de 8 miliarde de euro, afirma reprezentantii KeysFin, intr-o analiza privind evolutia business-ului din acest sector.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma sa se situeze intre 14,5 si 15 milioane tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta. Asta inseamna ca Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, arata estimarile Asociatiei Generale a Producatorilor de Porumb (AGPM). Si la orz si orzoaica, Romania a avut o productie buna, mult mai mare ca anul trecut.

Potrivit analistilor de la KeysFin, performanta spectaculoasa din sectorul agricol se datoreaza investitiilor majore din acest sector.

"S-au facut investitii semnificative in optimizarea fluxurilor de productie, de la folosirea unor seminte performante la eficientizarea si modernizarea lucrarilor de intretinere a culturilor si recoltare mecanizata, inclusiv prin monitorizarea prin satelit. Din multe puncte de vedere, agricultura romaneasca a facut pasi uriasi spre modernizare, iar efectele se vad in recoltele tot mai mari, de la an la an", afirma analistii KeysFin.

In agricultura romaneasca activeaza in prezent aprox. 12.727 de companii specializate in cultivarea plantelor, care au generat, anul trecut, peste 64% din totalul afacerilor din agricultura.

Cu cresterea animalelor se ocupa peste 3247 de firme (29% din totalul cifrei de afaceri ), iar in sectorul activitatilor agricole mixte activeaza 1272 companii, care asigura 7,6% din totalul business-ului din agricultura.

Potrivit datelor KeysFin, afacerile din agricultura au crescut cu 20,7% in 2017 fata de 2013 si cu 6,8% fata de 2016, la nivelul de 35 miliarde de lei, iar pentru 2018, se estimeaza depasirea nivelului de 36 miliarde de lei.

"Rezultatele excelente de productie pentru grau si porumb ar urma sa contribuie semnificativ la acest rezultat record, temperat insa, din pacate, de problemele majore din sectorul cresterii animalelor, acolo unde pesta porcina a afectat semnificativ afacerile producatorilor si distribuitorilor", afirma expertii.

Dincolo de criza pestei porcine, cert este ca interesul pentru agricultura este tot mai mare in randul investitorilor. Dovada ca numarul firmelor a crescut cu peste 7% fata de 2013, la 17.246.

Mai mult, in primele 7 luni din 2018 s-au infiintat 1450 de companii noi (avans de 27% fata de aceeasi perioada din 2017), dar au disparut aproape 6500, cu 33% mai multe decat in primele luni din 2017.

"Agricultura romaneasca se afla in plin proces de consolidare, dovada ca in piata au avut loc, in ultimii 2-3 ani, foarte multe fuziuni si achizitii. Sunt investitori straini, in principal, care au preluat mari suprafete de terenuri si ferme, oferind suportul logistic care a permis dezvoltarea acestor recolte record, in ciuda problemelor cu seceta", au mai spus acestia.

Numarul angajatilor din agricultura a crescut 6% fata de 2013, la 85.400, dar a scazut cu 2% fata de 2016. Interesant este si faptul ca, in 2017, costul mediu per angajat a crescut mult mai rapid decat productivitatea muncii, cu 63,4% fata de 2013 si cu 18% fata de 2016, la 3540 lei per angajat. Productivitatea muncii din acest sector a marcat, anul trecut, un avans de 14% fata de 2013 si de 9% fata de 2016.

"Si in acest sector, ca si in alte domenii ale economiei, criza acuta de forta de munca isi spune cuvantul. In acest context, tot mai multe firme au mizat pe solutiile integrate, procesul de tehnologizare a agriculturii accentuandu-se si mai mult", explica analistii.

Pericolul agriculturii intensive

Potrivit datelor ONU, daca in anul 1960, de pe suprafata cultivata a unui hectar de teren se hraneau doi oameni, in anul 2030, de pe acelasi hectar, agricultura va trebui sa hraneasca 5 oameni.

Cum populatia globului creste in fiecare zi cu 200.000 de oameni, pana in anul 2050, productia agricola va trebui sa creasca cu 70-100% pentru a hrani cei peste 9 miliarde de oameni la nivel global.

Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maxim potentialul pamantului, trebuie privita insa cu mare atentie, afirma analistii de la KeysFin.

"Intr-o analiza anterioara vorbeam de faptul ca exploatarea fara limite a terenurilor ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare", au mai spus acestia.

Evolutia cifrei de afaceri din sectorul agricol demonstreaza ca Romania are un potential semnificativ, iar viitorul arata excelent pentru acest sector de activitate.

Expertii spun ca, in aceste conditii, este evident nevoie de tehnologii si solutii moderne pentru combaterea daunatorilor, bolilor si buruienilor, mai ales in contextul in care presiunea factorilor climatici asupra ecosistemelor agricole este tot mai mare. Pentru a ramane competitivi pe piata, fermierii romani trebuie sa apeleze la ultimele tehnologii si solutii.

"Trebuie sa evitam tentatia de a produce mult, ignorand posibilele efecte asupra mediului si ecosistemelor. Avem nevoie de o agricultura responsabila, care sa ramana profitabila si generatiilor viitoare", afirma expertii.

Agricultura foloseste, in prezent, 70% din resursele globale de apa dulce, iar 40% din suprafata agricola mondiala sufera de efectele fenomenului de eroziune. Datele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) arata ca, in fiecare secunda, pierdem o suprafata agricola echivalenta unui teren de fotbal, iar pana in anul 2050, patru miliarde de oameni vor locui in tari cu deficit de apa.

Nici Romania nu este scutita de pericolul desertificarii. Potrivit datelor Oficiului pentru Studii Pedologice, peste 1000 de hectare sunt acoperite de nisip in fiecare an, procesul de eroziune si desertificare fiind cel mai evident in sudul Campiei Romane, Dobrogea si Sudul Moldovei.

Iar datele IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice) arata ca o treime din teritoriul Romaniei, aproximativ 7 milioane de hectare, si 40% din suprafata agricola se afla in zone cu risc de desertificare.