1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Actiune pentru combaterea conducerii masinilor sub influenta alcoolului sau substantelor psihoactive

In primele trei zile ale lunii noiembrie 2019, politistii rutieri au organizat, pe soselele din tara, o actiune pentru combaterea conducerii autovehiculelor de catre persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive. Au fost retinute peste 1.300 de permise.

De la inceputul anului, in primele 9 luni, s-au produs in Romania 6.108 accidente grave - fata de aceeasi perioada a anului 2018, cifra indica o scadere cu 1,68%, anunta Politia Romana.

De asemenea, si numarul accidentelor rutiere grave produse in primele 9 luni ale anului 2019 (434), comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in care conducatorii de vehicule s-au aflat sub influenta alcoolului, este in scadere cu 20,22%.

Legislatia penala incrimineaza "conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante" in articolul 336 alineatul 2 din Codul penal.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere si depistarea si sanctionarea conducatorilor de autovehicule aflati sub influenta alcoolului ori a substantelor psihoactive, de la inceputul lunii, politistii rutieri, alaturi de colegi de la ordine publica, au intensificat actiunile in trafic, cu mijloace tehnice certificate din dotarea Politiei Romane care stabilesc prezenta, in aerul expirat, a alcoolului ori a consumului de substante psihoactive.

In primele trei zile de actiune, au fost aplicate 12.441 de sanctiuni contraventionale, dintre care, 423 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului, 12.018 reprezentand alte sanctiuni potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, au fost retinute 1.327 de permise de conducere, dintre care 491 pentru conducerea unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului si 836 pentru nerespectarea altor norme rutiere.

De asemenea, au fost constatate 461 de infractiuni, dintre care 207 pentru conducerea unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului, 10 pentru conducerea unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta substantelor psihoactive si 244 de alte infractiuni.

Accidentele auto se numara printre principalele cauze de ingrijorare ale romanilor, conform Barometrului UNSAR - IRES.

Romania are cea mai mare rata a accidentelor rutiere fatale din UE. Astfel, conform Comisiei Europene, Romania a ocupat prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2018, cu 96 de morti la un milion de locuitori (de la 99 de morti in 2017), aproape dublu fata de media UE care a fost de 49 de decese la un milion de locuitori.

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand.

Printre masurile de preventie pe care le desfasoara Politia Romana se numara sustinerea si desfasurarea mai multor campanii de educatie si preventie rutiera. De asemenea, Politia Romana sustine, inca de la lansarea proiectului in 2016, campania nationala de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!". Anul acesta, proiectul, initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, a ajuns la cea de-a IV-a editie. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.