1asig.ro
1asig.ro

AXA: Schimbarile climatice, din nou in topul riscurilor globale. Riscurile cyber recupereaza teren

5 min. / 1.540 cuvinte

Schimbarile climatice au revenit in fruntea unui top global al riscurilor percepute, potrivit opiniei publice si expertilor in gestionarea riscurilor, dar, in unele regiuni ale lumii, pandemia COVID-19 ramane principala preocupare, potrivit celui mai recent studiu AXA - "Future Risk Report 2021". Potrivit sursei citate, riscul cibernetic urca, la randul sau, in topul riscurilor percepute si devine principala preocupare in SUA.

Cea de-a opta editie a raportului AXA privind riscurile viitoare arata ca perceptia riscurilor ramane ridicata, iar AXA subliniaza ca societatile sunt in continuare subpregatite pentru a combate riscurile. Potrivit AXA, constientizarea schimbarilor climatice ca risc este mai mare in Europa, unde se afla pe primul loc. In Asia si Orientul Mijlociu, ocupa pozitia a treia, in vreme ce, in Africa, riscul schimbarilor climatice nu prinde podiumul, fiind a patra amenintare.

Riscul cibernetic a crescut cel mai mult, ocupand, pentru prima data, primul loc in SUA si clasandu-se pe a doua pozitie in toate zonele geografice. Anul trecut, riscul pandemic s-a clasat pe primul loc, ceea ce e de inteles, dar anul acesta, in clasamentul general, a coborat pe pozitia a treia. Cu toate acestea, riscul pandemic ramane, in ochii publicului larg, principala amenintare.

De asemenea, studiul AXA mai noteaza ca, in general, oamenii nu au incredere in faptul ca guvernele vor raspunde singure la aceste riscuri, un raspuns colectiv la nivel global fiind considerat important. De fapt, peste 55% dintre respondenti au declarat ca o abordare colectiva si globala este cea mai potrivita pentru a propune solutii eficiente la riscurile majore cu care se confrunta lumea.

"In calitate de asigurator, misiunea noastra este de a oferi solutii de protectie pentru riscurile de azi, dar si de a ajuta clientii si societatea sa anticipeze riscurile de maine. Raportul AXA privind riscurile viitoare e un instrument esential pentru a realiza acest lucru. Aceasta editie este marcata de revenirea schimbarilor climatice ca risc principal, dar si de preocuparea puternica in ceea ce priveste riscurile cibernetice. In urma crizei din domeniul sanatatii, acest raport releva, totodata, asteptarile mari ale societatii noastre fata de actorii publici si privati de a oferi o protectie noua si colectiva pentru a face fata unor riscuri in continua evolutie", a declarat Thomas BUBERL - CEO, AXA.

Marea Britanie, in special, a indicat schimbarile climatice ca un risc major si a evidentiat rolul important al globalizarii pentru a raspunde unor astfel de provocari la nivel mondial. Piata londoneza de re/asigurari e evidentiata drept un aliat important in raspunsul la schimbarile climatice.

"Mesajul acestui raport este clar. Expertii britanici in materie de risc si populatia, in general, considera ca guvernul britanic trebuie sa puna schimbarile climatice in prim-plan. Londra este recunoscuta in intreaga lume pentru expertiza sa in domeniul asigurarilor si al riscurilor si este renumita pentru experienta sa in abordarea celor mai complexe si emergente riscuri. Ea are un dublu rol de jucat - atat prin sprijinirea clientilor nostri si a comunitatilor locale in abordarea impactului imediat al schimbatilor climatice, cat si, prin activitatea desfasurata in cadrul pietei londoneze si al Lloyd's, prin contributia la crearea in intreaga lume a unei reziliente la schimbarile climatice. Aceasta este o oportunitate pe care nu ne permitem sa o ratam. In centrul acestui demers, se afla abordarea deficitului de protectie - diferenta dintre pierderile economice si cele asigurate -, si asigurarea tranzitiei ecologice, pe masura ce ne indreptam spre o lume decarbonizata", explica Sean MCGOVERN - CEO, UK & Lloyd's Market, AXA.

Pe masura ce cresc perceptia si intelegerea cu privire la riscurile pe care le prezinta schimbarile climatice, creste si nevoia de instrumente financiare care sa ajute lumea sa reziste si sa se redreseze, acesta fiind rolul pe care il joaca re/asiguratorii. Chiar si investitorii in asigurari, subliniaza Artemis, cred ca efectele schimbarilor climatice asupra sectorului reprezinta cea mai mare temere a lor din momentul de fata, ceea ce reflecta constientizarea tot mai mare a necesitatii de a reactiona la riscurile legate de clima si de se proteja impotriva acestora.

Studiul "AXA Future Risk Report 2021" este disponibil AICI

 

435 accesari