1asig.ro
1asig.ro

ASF spune ca asiguratorii vor respecta protocolul si nu vor creste tarifele RCA pentru transportatori cu mai mult de 50%

ASF s-a intalnit marti, 12 ianuarie 2016, cu societatile de asigurare autorizate sa vanda polite RCA, institutia anuntand ca acestia au reconfirmat ca nu vor depasi plafonul de majorare de 50% pentru tarifele RCA aplicate transportatorilor.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat marti o sedinta de lucru cu reprezentantii celor noua societati de asigurare autorizate sa vanda polite RCA avand ca tema verificarea incadrarii noilor tarife in plafonul de majorare de 50% convenit prin Protocolul incheiat pe 22 decembrie 2015 si reiterarea angajamentului de continuare a demersurilor comune menite sa conduca la normalizarea pietei RCA", se arata in comunicatul transmis de ASF.

"Inventarierea pozitiilor celor noua societati a relevat respectarea - cu unele exceptii marginale, pe categorii de produs - plafonarii majorarilor de tarif la 50%, confirmand faptul ca noile contracte de asigurare obligatorie RCA incheiate cu transportatorii se inscriu in linia asumata prin Protocolul (n.red. cu reprezentantii transportatorilor rutieri) din decembrie 2015", conform documentului.

In acest context, ASF subliniaza necesitatea diferentierii intre anumite preturi de oferta generate automat de sistemele societatilor de asigurare, care pot depasi in unele cazuri plafonul de majorare de 50%, si tarifele finale din contractele incheiate cu societatile de transport.

Asiguratorii au reconfirmat ca nu vor depasi limita convenita, cu atat mai mult cu cat in prezent au posibilitatea de a renegocia conditiile de pret, dupa recenta eliminare din Norma RCA a plafonarii reducerilor, acestia putand oferi practic discounturi oricat de mari.

"Noi monitorizam permanent situatia de pe piata RCA si ii invitam pe transportatori sa ne semnaleze eventualele cazuri in care ofertele avansate de asiguratori nu se incadreaza in plafonul de majorare de 50% sau daca se afla in imposibilitatea de a-si asigura autovehiculele la societati care respecta plafonul", a declarat Misu NEGRITOIU, Presedintele ASF.

Cat priveste masurile pe termen mediu mentionate in Protocolul din 22 decembrie 2015, ASF a constituit un Grup de lucru dedicat problematicii RCA, cu participarea UNSAR - asociatia profesionala a asiguratorilor, precum si a asociatiilor patronale din transporturi, obiectivul fiind definitivarea unui set de propuneri de reglementare si de actiuni cu grafice de executie, pentru fluidizarea cat mai grabnica si sustenabila a pietei RCA. Concluziile Grupului de lucru vor fi facute publice pe masura ce lucrarile vor avansa.

In acelasi timp, ASF precizeaza ca va continua dialogul activ cu partile implicate si evaluarea periodica a respectarii angajamentelor din Protocolul incheiat cu transportatorii si asiguratorii.

Transportatorii, companiile de asigurari si Autoritatea de Supraveghere Financiara au incheiat, in decembrie 2015, un protocol care prevede cresterea RCA la 1 ianuarie 2016 cu doar 50% fata de nivelul din iunie 2015, potrivit Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR). Ulterior, pe 12 ianuarie a.c., COTAR a acuzat ASF ca nu a respectat protocolul semnat. COTAR a afirmat ca, pana la sfarsitul anului trecut, trebuia sa se faca modificarile pentru normele RCA, "lucru care nu s-a intamplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea politelor RCA mai mult decat s-a negociat. Protocolul de intelegere prevedea si excluderea Cartii Verzi de la calculul daunalitatii, pentru transportul local de persoane".