1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF retrage proiectul de plafonare ...

ASF retrage proiectul de plafonare a preturilor la RCA

Proiectul de Hotarare de Guvern (HG) privind stabilirea preturilor la asigurarea RCA la nivelul lunii martie 2022, urma sa fie discutat si aprobat in sedinta executivului de astazi. El a fost insa retras inainte de inceperea discutiilor.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a retras proiectul privind plafonarea preturilor la politele de Raspundere Civila Auto (RCA), dupa falimentul EUROINS", a declarat Dan CARBUNARU, purtatorul de cuvant al Guvernului.

In acelasi timp, ASF a explicat retragerea proiectului mentionand ca este nevoie de o noua evaluare ca urmare a reactiilor venite din piata de asigurari si nu numai.

"Ca urmare a observatiilor pronuntate pe proiectul initial pus in dezbatere publica, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiza completa a acestor observatii", a declarat Daniel APOSTOL, purtator de cuvant al ASF.

Premierul Nicolae CIUCA a declarat la inceputul sedintei de Guvern: „In sedinta de azi trebuia sa intre hotararea de Guvern privind plafonarea preturilor la RCA, insa document a fost retras de catre ASF, pana la armonizarea tuturor opiniilor si argumentelor care au fost depuse odata cu punerea in transparenta a proiectului de hotarare de Guvern. Acesta va fi aprobat saptamana viitoare, dupa ce ASF il va readuce la nivelul Guvernului”.

Joi seara, UNSAR, BAAR si PIAR au transmis printr-un comunicat de presa ca se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de prima maxime pentru politele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ il va avea asupra distributiei de asigurari.

"La o solutie similara s-a mai apelat si in anul 2016, tot printr-un HG, cand s-au plafonat tarifele de prima RCA. Realitatea a demonstrat ca nu a fost o solutie benefica nici pentru piata de asigurari din Romania si nici pentru asiguratii si persoanele prejudiciate, mediul concurential a fost grav afectat, iar Romania s-a confruntat in anii 2021 si 2023 cu un faliment si o insolventa de o magnitudine mult mai mare decat falimentele anterioare din industria de asigurari. In plus, trebuie reamintit ca impotriva Romaniei s-a declansat procedura de infringement care a incetat abia dupa ce s-a renuntat la interventia statului in politica de preturi a societatilor de asigurare", au transmis reprezentantii UNSAR, BAAR si PIAR.

ASF explica decizia de a retrage proiectul privind plafonarea tarifelor RCA: “In urma lansarii in dezbatere publica a proiectului de Hotarare de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, au fost formulate sugestii si observatii privind continutul acestuia. In acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiara urmeaza parcursul legal, care presupune analizarea acestora in vederea elaborarii proiectului de act normativ, care va fi supus dezbaterii si aprobarii Guvernului Romaniei”.

Amintim ca proiectul HG prevede inghetarea tarifelor RCA si limitarea comisioanelor brokerilor la maxim 8% pe o perioada de 6 luni, precum si modul in care se vor acorda despagubirile.

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania

BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania

PIAR - Patronatul Industriei Asiguratorilor din Romania