1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF consolideaza legislatia privind intermedierea in asigurari inainte de aplicarea IDD. Proiectul se afla in dezbatere publica

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat in dezbatere publica un proiect de norma privind activitatea de intermediere in asigurari. Acesta include reglementari referitoare la activitatea intermediarilor, precum si aspecte despre cerintele de calificare profesionala si de pregatire profesionala continua a acestora.

"In vederea simplificarii, actualizarii si rezolvarii unor aspecte punctuale in legislatia secundara privind activitatea de intermediere in asigurari, precum si a pregatirii/familiarizarii pietei de asigurari din Romania cu noile reguli/prevederi ale Directivei (UE) 2016/97 privind distributia de asigurari - IDD, anterior transpunerii acesteia in legislatia nationala, directia reglementare-autorizare propune modificarea si comasarea unor norme in vigoare privind autorizarea brokerilor de asigurare si/sau reasigurare si activitatea intermediarilor in asigurari, facand in premiera referire la activitatea de distributie de produse de asigurare", se precizeaza in Nota de fundamentare.

Principiile generale privind activitatea intermediarilor in asigurari sunt mentinute, forma consolidata a legislatiei secundare cuprinde procesul de autorizare a brokerilor de asigurare si/sau reasigurare, procedura de aprobare a actionarilor si a persoanelor semnificative in cadrul brokerului, conditiile in care brokerul isi poate desfasura activitatea, fuziunea si divizarea brokerilor, cerintele de calificare profesionala si de pregatire profesionala continua a intermediarilor in asigurari si/sau reasigurari, dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul statelor membre a intermediarilor autorizati si/sau inregistrati de Autoritatea de Supraveghere Financiara, dreptul de stabilire si libertatea de a presta servicii pe teritoriul Romaniei, pentru intermediarii autorizati si/sau inregistrati intr-un stat membru, cerinte suplimentare pentru activitatile de intermediere de asigurari si vanzarile directe realizate de asiguratori atunci cand sunt in legatura cu vanzarea de produse de asigurare de viata cu componenta investitionala.

Norma consolidata contine 7 capitole si 17 anexe.

In ceea ce priveste pregatirea profesionala a intermediarilor in asigurari si/sau reasigurari, persoanele sunt obligate sa parcurga periodic programe de pregatire profesionala continua si sa prezinte certificatele de absolvire a acestora.

Conform normei, programele de pregatire profesionala continua si obtinerea certificatelor de absolvire corespunzatoare se efectueaza in termen de 3 ani, respectiv de 2 ani in cazul conducatorilor executivi ai brokerilor.

Nerespectarea obligatiilor de pregatire profesionala continua, conduce la pierderea calitatii detinute si la imposibilitatea exercitarii activitatii.

Durata cursurilor corespunzatoare programelor de pregatire profesionala corespunde unui numar minim de ore de predare efectiva, astfel:

a) 50 de ore pentru programul de calificare profesionala a tuturor categoriilor de intermediari in asigurari si/sau reasigurari;
b) 20 de ore pentru programul de pregatire profesionala continua a intermediarilor in asigurari si/sau reasigurari cu exceptia conducatorilor executivi ai brokerilor;
c) 35 de ore pentru programul de pregatire profesionala continua a conducatorilor executivi ai brokerilor.

Programele de pregatire profesionala se finalizeaza cu examen de absolvire organizat de I.S.F.

Examenul de absolvire se organizeaza in limba romana, pentru intregul program, prin teste-grila de examinare. Persoanele care nu au promovat examenul de absolvire pot solicita repetarea acestuia, de cel mult doua ori, intr-o perioada de maximum 3 luni de la data comunicarii rezultatelor. Repetarea examenului se poate efectua in urma achitarii taxei de reexaminare, data si locul reexaminarii fiind stabilite de catre I.S.F.

Propunerile/observatii/comentarii se pot trimite pana la data de 28 octombrie 2016 la adresa: reglementare.asigurari@asfromania.ro.

Descarca AICI textul integral al Proiectului de Norma. Citeste AICI Nota de fundamentare.