1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF cauta actuari pentru calculul ...

ASF cauta actuari pentru calculul tarifului de referinta RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) organizeaza o licitatie deschisa in vederea achizitiei de servicii de consultanta actuariala pentru calculul tarifului de referinta RCA, pentru o perioada de 36 de luni.

Valoarea estimata a contractului este de 783.684 lei, potrivit anuntului publicat de ASF pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-pret, indicator care va fi evaluat in functie de mai multi factori: pretul ofertei, evaluarea experientei expertilor-cheie si propunerea tehnica.

Potrivit caietului de sarcini, consultantul va efectua sase exercitii de calcul, primul urmand sa se finalizeze in septembrie a.c., iar ultimul in martie 2023.

"Ca urmare a necesitatii sporite pe piata asigurarilor din Romania cu privire la cresterea transparentei privind accesul la informatiile esentiale, informarea corespunzatoare a consumatorilor de produse de asigurare, precum si diseminarea de informatii corecte, complete si furnizate la timp, au fost implementate inclusiv masuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care si obligativitatea calcularii si publicarii semestriale a unui tarif de referinta pentru contractul de asigurare RCA", mentioneaza sursa citata.

Conform documentului, "aceasta obligativitate revine ASF conform articolului 18 alin. (2) din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, dupa cum urmeaza: Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F., dupa formula prevazuta la articolul 2 pct. 24 si se publica de catre ASF".

Consultantul va fi supravegheat de catre echipa responsabila de buna desfasurare a proiectului din cadrul ASF.

De asemenea, conform caierului de sarcini, "Prestatorul trebuie sa pastreze confidentialitatea informatiilor obtinute de la cealalta parte, in cursul efectuarii serviciilor actuariale, inclusiv asupra rezultatelor si a rapoartelor mentionate anterior".

Potrivit ASF, estimarea tarifului de referinta se va face utilizand formula prevazuta la articolul 2 pct. 24 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie si in conformitate cu Norma A.S.F. nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.

Conform Legii, tariful de referinta se calculeaza conform formulei:

T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM), in care:

PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice;

IBNR = factorul de incarcare aferent rezervei de daune intamplate, dar neavizate sau insuficient avizate;

f = rata anuala de modificare a frecventei daunei, pe baza datelor statistice;

i = rata anuala de modificare a inflatiei (severitatii) daunelor, pe baza datelor statistice;

t = diferenta in ani dintre data medie de aparitie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinta si data medie de aparitie a daunelor din perioada de analiza;

Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima bruta;

P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta;

BM = incarcare datorita aplicarii sistemului bonus-malus;

Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani;

In aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a publicat noile tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), acestea fiind in usoara crestere pentru mai multe categorii de soferi si masini, comparativ cu tarifele anuntate anterior. Aceste modificari sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii. Mai multe detalii gasiti AICI.