1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF a publicat proiectul de norma ...

ASF a publicat proiectul de norma care creste contributia asiguratorilor catre FGA la 2,5% - Efect al falimentului CITY

ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat in consultare publica, miercuri - 19 ianuarie 2022, proiectul de norma care creste contributia asiguratorilor catre FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor cu 1,5 p pe segmentul asigurarilor generale, astfel ca nivelul contributiei se va mari considerabil si va ajunge la 2,5%. Acest pas era de asteptat in conditiile in care Fondul trebuie sa acopere daunele pentru pagubitii CITY Insurance, companie careia i-a fost retrasa autorizatia in luna septembrie, insa nimeni nu se astepta la o asemenea crestere.

Textul integral al Proiectului de norma pentru completarea normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 17/2015 privind cotele de contributie datorate de asiguratori Fondului de Garantare a Asiguratilor este disponibil AICI. Cititi AICI si Nota de prezentare a proiectului.

Toate propunerile, observatiile si comentariile se vor transmite la adresa de e mail: reglementare.consultare@asfromania.ro, pe o perioada de 10 zile, pana la data de 28 ianuarie inclusiv.

"Pentru mentinerea unei abordari prudente, pe baza analizelor si a estimarilor efectuate cu privire la evolutia pietei de asigurari din Romania, precum si cu privire la valoarea si evolutia cererilor de plata adresate FGA, se propune ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurari generale, pentru anul 2022, cota de contributie la Fond sa fie majorata cu 1,5 puncte procentuale fata de nivelul actual", se explica in Nota de prezentare a proiectului.

In prezent cota de contributie pentru asigurarile generale este de 1%. Cota se aplica asupra volumului de prime brute incasate din activitatea de asigurari directe aferenta asigurarilor generale.

Totusi, aceasta majorare nu este finala, proiectul este in consultare publica si s-ar putea ca acest procent de crestere sa mai fie modificat.

Pentru activitatea de asigurari de viata, cota de contributie la FGA nu se majoreaza, ramanand la nivelul de 0,4%. Concomitent, raman neschimbate cotele de contributie la Fondul de rezolutie pentru asiguratori, ale carui resurse se utilizeaza conform obiectivelor rezolutiei , iar platile contributiilor la acesta sunt in continuare sistate, ca o masura de sustinere a pietei asigurarilor.

Ce insemna aceasta crestere in cifre pentru asiguratori?

Daca ne raportam la cel mai recent an intreg cu date oficiale de la ASF, in 2020 totalul subscrierilor pe asigurari generale a fost de peste 9,28 miliarde de lei. La o cota de 1%, asiguratorii au achitat catre FGA 92,81 milioane de lei.

Daca ar fi platit o cota de 2,5%, suma ar fi fost de peste 232 milioane de lei. Astfel, rezulta o suma mai mare de plata pentru asiguratori de peste 139,2 milioane de lei raportat la PBS din 2020. Bineinteles ca in 2021 volumul subscrierilor a fost in continua crestere. Doar in primele 9 luni a fost un avans de 13%, iar in ultimul trimestru se estimeaza o crestere si mai mare.

Asta inseamna cheltuieli mai mari pentru companiile de asigurari, acestea urmand a se regasi si in pretul final al politelor clientilor.

Contributia datorata de asiguratori Fondului se vireaza lunar, in moneda nationala - leu, cel tarziu pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna precedenta, in contul acestuia, se mai precizeaza in norma.

Conform legii, cota procentuala de contributie la FGA se stabileste prin reglementari ale A.S.F., la propunerea Consiliului de administratie al FGA, distinct pentru cele doua categorii de asigurari (de viata si generale), si nu poate depasi 10% din primele brute incasate de asiguratori din activitatea de asigurari directe.

"Avand in vedere obiectivul A.S.F. privind apararea drepturilor asiguratilor, conform prevederilor legale de organizare si functionare, precum si contextul exceptional generat de situatia CITY Insurance S.A., se propune o interventie legislativa asupra prevederilor Normei nr. 17/2015 privind cotele de contributie datorate de asiguratori Fondului de garantare a asiguratilor, pentru a asigura in permanenta resursele necesare pentru efectuarea platilor catre creditorii de asigurari", se explica in documentul citat.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), ca schema de garantare in domeniul asigurarilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurari (asigurati, beneficiari, persoane pagubite) de consecintele insolventei unui asigurator, in conformitate cu prevederile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fondul protejeaza creditorii de asigurari prin plata de creante de asigurari, rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate, in cazul constatarii de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a insolventei unui asigurator, dupa parcurgerea de catre creditorul de asigurari a procedurii administrative reglementate de Legea nr. 213/2015 si in limita resurselor financiare disponibile la momentul platii.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

In acest caz, un rol important il joaca FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, cel care preia plata despagubirilor pentru pagubitii CITY. De asemenea, BAAR va prelua plata despagubirilor externe.

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, a inceput, din 29 noiembrie 2021, platile catre pagubitii CITY Insurance care au depus pana acum cereri de plata. Numarul cererilor este unul semnificativ, astfel ca si volumul de munca este unul considerabil, ceea ce a necesitat o crestere importanta a numarului de angajati ai Fondului.

Fondul de Garantare a Asigurarilor - FGA a efectuat plati in valoare de aproape 34 milioane de lei catre pagubitii CITY Insurance, pana la data de 12 ianuarie a.c., pentru 5.173 de dosare, potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara solicitate de 1asig.ro.

Plata despagubirilor se face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in insolventa, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizata.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, pe 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. Pana acum pronuntarea s-a tot amanat. La primul termen din acest an, de pe 12 ianuarie a.c., Tribunalul Bucuresti a ramas in pronuntare in ceea ce priveste inceperea procedurii de faliment in cazul Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance pana pe data de 26 ianuarie.