1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF a publicat noile Tarife de referinta pentru RCA. Vezi aici tabelele!

Tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA) au fost publicate de catre ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, conform prevederilor legale. Gasiti mai jos tabelele aferente noilor tarife.

Noile tarife sunt, in multe situatii, mai mari comparativ cu cele publicate anterior. 

Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - Ernst & Young Assurance Services SRL - in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Din analiza tarifelor de referinta pentru persoane fizice, pentru fiecare segment de risc, rezulta ca evolutiile sunt generate, in principal, de dinamica structurii asiguratilor RCA in functie de clasele de bonus-malus.

In cazul persoanelor fizice, aproximativ 54% din expunerea aferenta politelor subscrise in perioada 01 iulie 2017 - 30 iunie 2018 a fost inclusa in clasa Bonus 8, astfel incat la reinnoirea politelor asiguratii incadrati intr-o clasa de bonus vor putea beneficia de o reducere a primelor de asigurare de pana la 50%. Mai putin de 0,01% din politele subscrise in aceasta perioada au fost incluse in clasa Malus 8.

"Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata", subliniaza ASF.

Astfel, in al doilea semestru al anului 2018, valoarea primelor medii efectiv practicate de societatile de asigurare s-a situat sub valoarea tarifului de referinta anterior pentru majoritatea categoriilor de vehicule. De exemplu, in cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrica de 1401 -1600 cmc, detinute de persoane cu varsta de 31-40 de ani, prima medie in piata a fost de 625 lei, cu 13% mai mica fata de prima de referinta anterioara (716 lei).

Pentru aceeasi categorie de autovehicule, dar pentru persoane sub 30 de ani, prima medie in piata a fost de 972 lei, cu 7% mai mica decat prima de referinta anterioara (1049 lei), iar pentru cei cu varsta de 41-50 ani prima medie in piata a fost de 614 lei, cu 14% mai mica decat prima de referinta anterioara (712 lei).

De asemenea, in cazul autovehiculelor destinate transportului de marfa cu masa maxima autorizata mai mare sau egala de 16.000 kg - persoane juridice, prima medie la nivelul pietei a fost in valoare de 6.760 lei, cu aproximativ 7% mai mica decat tariful de referinta (7.273 lei).

Pentru comparabilitate, primele practicate de societati au fost convertite in prime anuale si ajustate la nivelul clasei B0.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul ASF.

Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - Persoane Fizice















Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri - Persoane Juridice