1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF a lansat spre dezbatere publica un proiect de norma privind alocarea de catre asiguratori a capitalului social pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative

Proiectul lansat in dezbatere publica pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara reglementeaza conditiile, documentatia necesara si procedura de aprobare de catre ASF a solicitarii unui asigurator de a aloca o parte din capitalul social aferent activitatii sale de asigurari de viata pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative, ca etapa prealabila celei de solicitare a autorizarii in conditiile Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative.

Conform notei de fundamentare, in sfera de aplicare a normei intra asiguratorii care practica asigurari de viata, indiferent de regimul de supraveghere care li se aplica conform (Solvabilitate II sau regimul national).

Proiectul va abroga Norma ASF nr. 33/2015 privind aprobarea alocarii capitalului social necesar autorizarii asiguratorilor ca administratori de fonduri de pensii facultative, din capitalul social aferent activitatii de asigurari de viata si a fost elaborat, in principal, in scopul introducerii unor conditii de aprobare si documente necesare specifice asiguratorilor supravegheati conform regimului Solvabilitate II.

Principalele modificari aduse de proiect comparativ cu norma in vigoare in prezent sunt:

Modificari de fond
  • Introducerea unor conditii de aprobare specifice asiguratorilor supravegheati conform regimului Solvabilitate II, prin similitudine cu cele deja existente pentru asiguratorii supravegheati sub regimul national (si care nu au fost modificate pe fond):
    • Detinerea de fonduri proprii eligibile pentru acoperirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) si a cerintei de capitalul minim (MCR);
    • Asiguratorul compozit, inclusiv cel autorizat in conditiile art. 20 alin. (5)1 din Legea nr. 237/2015, trebuie sa demonstreze si ca detine elemente de fonduri proprii de baza pentru a acoperi MCR notionala pentru activitatea de asigurari de viata.
    • Introducerea unui orizont de timp de 3 ani pentru care asiguratorul trebuie sa demonstreze ca indicatorii de solvabilitate aferenti activitatii de asigurari de viata nu vor fi afectati de alocarea unei parti din capitalul social pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative;
  • Precizarea documentatiei specifice pe care asiguratorii supravegheati conform regimului Solvabilitate II trebuie sa o prezinte in vederea analizarii de catre ASF a indeplinirii conditiilor. S-a prevazut totodata compertenta ASF de a putea solicita informatii si documente suplimentare, daca acestea sunt necesare analizei.
  • In vederea cresterii transparentei si predictibilitatii, au fost introduse (la art. 5):
    • termene de analiza si solutionare a solicitarilor asiguratorilor pentru o astfel de aprobare (30 de zile de la data la care ASF confirma asiguratorului ca documentatia prevazuta de norma este completa, cu posibilitatea prelungirii cu maximum 20 zile in situatia solicitarii de informatii si documente suplimentare);
    • situatiile in care A.S.F. inceteaza procedura de aprobare si procedeaza la clasarea documentatiei.
  • Reglementarea situatiei in care asiguratorul inceteaza activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative si doreste sa realoce capitalul social aferent acesteia inapoi la activitatea de asigurare de viata (art. 6 din proiect).
Modificari de forma
  • Eliminarea structurarii normei pe capitole si sectiuni, apreciindu-se ca marimea relativ redusa a actului normativ nu impune o astfel de structura;
  • Simplificarea si reformularea unor prevederi, precum si utilizarea normei de trimitere la actele normative specifice domeniului asigurarilor, in scopul asigurarii unei mai bune claritati a conditiilor de aprobare.
Propunerile si observatiile pe marginea proiectului de norma pot fi comunicate la adresa mirela.antohi@asfromania.ro si raluca.dobre@asfromania.ro, pana cel tarziu in data de 08.07.2016.

Puteti descarca proiectul de norma aici.

PROMO