1asig.ro
1asig.ro

ASF: Valoarea cumulata a pietei de capital a scazut cu 25% in S1 2019, la 5,6 miliarde de lei

5 min. / 1.540 cuvinte
In primele sase luni ale anului 2019, valoarea cumulata a tranzactiilor de pe toate pietele de capital a inregistrat o scadere de 25%, la 5,6 miliarde de lei ,de la 7,46 miliarde de lei in urma cu un an, conform Raportului privind evolutia pietei de capital din Romania transmis de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Lipsa ofertelor derulate pe piata romaneasca a determinat in mare parte aceasta scadere a tranzactiilor la bursa. Ministerul Finantelor Publice a emis titluri de stat in cuantum de 0,05% din totalul tranzactiilor derulate in primele 6 luni ale anului 2019. Actiunile raman clasa dominanta de active financiare, cu o pondere de 97% din totalul valorii tranzactionate la BVB in semestrul I 2019.

Numarul de tranzactii derulate la BVB a scazut cu 16% in semestrul I 2019 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, doar categoria alte obligatiuni, inclusiv EUR-BOND a derulat mai multe tranzactii.

Valoarea totala tranzactionata pe piata BVB a fost de 2,69 miliarde lei in trimestrul II al anului 2019, aproximativ 98% din valoarea totala a tranzactiilor derulate la BVB, restul fiind derulate pe SMT. Se remarca faptul ca trimestrul II al anului 2019 a inregistrat cea mai scazuta valoare tranzactionata pe piata BVB comparativ cu acelasi trimestru din anii 2017-2018. Pe langa actiuni, tranzactiile cu alte obligatiuni si cu obligatiunile denominate in euro au avut ponderi semnificative in valoarea tranzactiilor din ultimele trimestre.

Conform raportului, toti indicii bursei romanesti au inregistrat evolutii pozitive, de peste 12%, in primul semestru al anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018. Indicele BET - indice de referinta care surprinde evolutiile celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a BVB, a consemnat o crestere de 19% la 30 iunie 2019 comparativ cu finalul anului 2018,

Conform documentului ASF, indicele BET-TR, primul indice de tip total return lansat de BVB, a incheiat primul semestru din anul 2019 cu cea mai ridicata crestere, de 30%. Cea mai diminuata rata de crestere a fost de 12% aferenta indicelui BET-FI, care surprinde evolutia societatilor de investitii financiare si a altor entitati asimilabile acestora. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa de Valori din Viena, a consemnat un avans de 20% la 30 iunie 2019 fata de finalul anului 2018.

Indicii BET si BET-TR surprind acum evolutiile actiunilor a 16 companii: Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucuresti, CONPET, Alro, Digi Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Purcari si Sphera Franchise Group. Desi comparativ cu finalul anului 2018 indicii bursei romanesti au inregistrat valori superioare, in principal datorate valorilor diminuate consemnate in decembrie 2018, comparativ cu maximul valorii inregistrate pe parcursul anului 2018, doar indicii BET-TR si BET-XT-TR au avut evolutii pozitive.

Pe pietele de instrumente cu venit fix din Romania randamentele obligatiunilor au scazut in primul semestru din 2019. Randamentele sunt influentate in principal de ajustarea estimarilor privind evolutia inflatiei, deprecierea cursului de schimb EUR/RON, precum si de evolutia deficitului de cont curent al balantei de plati si deficitului bugetului general consolidat.

Contextul International

In primul semestru al anului 2019, indicii de actiuni ai bursei locale consemnau cresteri semnificative ale randamentelor fata de trimestrul anterior. Pe plan international, toti indicii analizati au consemnat cresteri, cu exceptia indicelui FTSE MIB (-0,24%) si IBEX (-0,45%).

In trimestrul II 2019 corelatia pietei de capital din Romania a ramas redusa cu celelalte piete de capital din regiune pe fondul unei dinamici proprii interne.

Riscurile de pe pietele de capital europene au ramas la niveluri ridicate, pe fondul cresterii riscului de piata asociat diminuarii ritmului cresterii la nivelul economiei europene si scaderii profilului curbei randamentelor titlurilor de stat. Ingrijorarile cu privire la cresterea economica slaba si tensiunile comerciale au condus la cresterea cererii pe segmentul de obligatiuni de stat si, implicit la scaderea randamentului acestora. In consecinta, decuplarea dintre actiuni si randamentele obligatiunilor, impreuna cu cresterea rapida a burselor europene, ar putea insemna fie un semn al gradului de incredere al investitorilor in economia europeana si subaprecierea riscului de piata, fie lipsa investitiilor alternative. Escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA si China, continuarea si intensificarea masurilor protectioniste, un Brexit fara acord, continua sa fie cele mai importante riscuri pentru economia europeana. Indicele sentimentului economic (calculat de Eurostat) a avut o evolutie de reducere abrupta a cresterii in trimestrul II 2019 si a continuat sa se mentina ridicat pe fondul increderii investitorilor in economia europeana.

Al doilea trimestru din 2019 a inregistrat o usoara crestere a volatilitatii pe pietele financiare internationale, a cresterii riscurilor asociate finantarii sectorului corporativ, concomitent cu o crestere a indicilor bursieri globali, desi prognozele pentru PIB-ul global sunt in scadere.

Indicele aferent sectorului european al asigurarilor a avut o performanta in crestere in cel de al doilea trimestru al anului 2019 comparativ cu trimestrul anterior, in timp ce indicele companiilor din sectorul bancar a consemnat o tendinta negativa accentuata. Indicele bursier pentru piata europeana a crescut usor in cel de al doilea trimestru pe fondul asteptarilor de crestere redusa, dar sustenabila a economiei europene.

In general, preturile obligatiunilor guvernamentale pe termen lung (10 ani) au avut o tendinta de crestere in trimestrul II din 2019, in timp ce implicit randamentele acestora au scazut. Corelatia dintre titlurile suverane se datoreaza climatului de crestere scazuta a economiei europene.

589 accesari