1asig.ro

ASF: Gradul de informare a consumatorilor este in crestere. Peste 13.500 de apeluri solutionate de Call-Center in 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a preluat si a solutionat, anul trecut, peste 13.500 de apeluri primite prin intermediul Call-Center-ul Autoritatii, jumatate dintre acestea vizand sectorul asigurarilor.

PROMO


"Din analiza apelurilor primite a rezultat faptul ca interesul consumatorilor cu privire la pietele financiare nebancare si gradul de informare a acestora se situeaza pe un trend ascendent", precizeaza ASF.

Cele mai multe informatii solicitate de catre consumatori au vizat sectorul asigurari-reasigurari, in proportie de aproximativ 50%, si sectorul pensiilor private (30%). De sectorul instrumentelor si investitiilor financiare au fost interesati circa 12% dintre apelanti, iar aproximativ 5% dintre consumatori au cerut informatii despre solutionarea alternativa a litigiilor, restul fiind interesati de alte tipuri de informatii.

Consultantii Call-Center-ul A.S.F. au efectuat, pe parcursul anului 2019, circa 3.000 de apeluri pentru a solicita clarificari sau date suplimentare consumatorilor care au contactat A.S.F., demonstrand astfel o abordare proactiva in relatia cu acestia.

In urma sondajului de opinie, realizat de catre expertii Serviciului de Relatii cu Publicul din cadrul A.S.F. prin sistemul Net Promoter Score - NPS, care masoara gradul de satisfactie a consumatorilor referitor la informatiile primite de la specialistii care lucreaza in Call-Center, a rezultat faptul ca 96,3% dintre consumatori s-au declarat satisfacuti cu privire la informatiile primite. Rezultatul a fost calculat in urma centralizarii raspunsurilor la intrebarea NPS "Ati fost multumit de informatiile oferite, v-au fost de folos?".

In acelasi context care vizeaza facilitarea accesului consumatorilor la informatii din piata fianciara non-bancara, 80.764 de persoane au aflat, in 2019, prin intermediul aplicatiei Afla la ce fond de pensii esti!, intr-un termen mediu de 5 zile, numele fondului de pensii administrat privat la care contribuie. Aplicatia, gestionata de Serviciul de Relatii cu Publicul si disponibila pe site-ul Autoritatii, ofera totodata si administratorilor fondurilor de pensii Pilon II posibilitatea de a interactiona cu proprii participanti, facilitand identificarea corecta si actualizarea datelor acestora, conform legislatiei incidente in vigoare.

De asemenea, SAL-Fin (Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar), coordonata de catre Serviciul de Relatii cu Publicul, a primit anul trecut 521 de cereri de solutionare alternativa, ceea ce reprezinta mai mult decat o dublare a numarului de cereri comparativ cu anul precedent. Dintre acestea au fost finalizate 315 litigii, in crestere cu 80% fata de anul anterior, cand au fost inregistrate 175 de litigii solutionate.

Pentru a simplifica interactiunea publicului cu consultantii A.S.F., consumatorii pot obtine informatiile necesare la Telverde 0800.825.627, pe toata durata programului de lucru al Serviciului Relatii cu Publicul, care poate fi regasit aici. De asemenea, acestia pot adresa petitii pe site-ul www.asfromania.ro prin intermediul Portalului online - Depunere Petitie / Reclamatie / Sesizare.

"Protectia drepturilor si intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare reprezinta una dintre misiunile fundamentale ale A.S.F.", a subliniat Autoritatea.

A.S.F .este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

483 accesari