1asig.ro
1asig.ro

ASF: Economia reala, incurajata de masurile fiscale ale guvernelor europene

5 min. / 1.540 cuvinte
Masurile guvernamentale implementate la nivel european pentru sprijinirea economiei reale, afectata de pandemia COVID-19, au stabilizat creditarea si au permis continuarea functionarii sistemului financiar, arata o analiza realizata de ESRB (European Systemic Risk Board) si prezentata in cel mai recent Raport de tendinte si riscuri pe pietele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Autoritatile au raportat pachete fiscale de sprijin de aproximativ 14% din PIB-ul combinat al statelor membre, sub forma de garantii asupra imprumuturilor, imprumuturi publice, granturi directe si scutiri de taxe. Diferentele dintre masurile fiscale reflecta expunerile diferite ale statelor la pandemie.

Tarile afectate puternic de pandemie au promovat programe cu o absorbtie mai mare, in timp ce tarile cu un grad ridicat de ocupare a fortei de munca in sectoarele vulnerabile s-au bazat mai mult pe granturi directe.

In timpul primei faze a pandemiei a fost evitata o criza de lichiditate si sistemul financiar a continuat sa functioneze, prin prisma programelor de sprijin fiscale si a politicilor monetare. In plus, abordarea flexibila a cadrului legislativ in vigoare a suplinit aceste masuri, relaxand astfel constrangerile din bilanturile anumitor banci.

Cu cat criza financiara dureaza mai mult si redresarea economica este mai lenta, cu atat sunt mai mari riscurile ca pierderile din sectorul nefinanciar sa se repercuteze asupra sectorului financiar.

Conform analizei ESRB, in aceasta faza a pandemiei, autoritatile trebuie sa se concentreze asupra: orientarii masurilor fiscale catre cele mai afectate sectoare; monitorizarii sustenabilitatii datoriei private; pregatirii pentru un scenariu cu un stres acut in sectorul corporativ; imbunatatirii transparentei bilanturilor institutiilor financiare si coordonarii politicilor intre sectoare si tari.

Focus pe modelul de afaceri al firmelor de asigurari

Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a identificat sustenabilitatea modelului de afaceri si conceperea adecvata a produsului ca principalele doua prioritati de supraveghere relevante pentru autoritatile nationale competente. Avand in vedere prevederile Regulamentului revizuit privind functionarea EIOPA, autoritatile nationale competente trebuie sa ia in considerare aceste prioritati atunci cand intocmesc programele lor de lucru si trebuie sa notifice EIOPA corespunzator.

Autoritatile nationale isi vor concentra activitatile de supraveghere asupra monitorizarii impactului mediului caracterizat de rate scazute ale randamentelor pentru o perioada indelungata si a crizei COVID-19 asupra sustenabilitatii modelului de afaceri si dezvoltarii societatilor de asigurari si furnizorilor de servicii de pensii ocupationale.

In plus, autoritatile nationale competente vor monitoriza impactul crizei COVID-19 asupra produselor si se vor asigura ca cerintele de guvernanta si supraveghere a produsului (POG), precum si alte cerinte legate de protectia consumatorului si conduita afacerilor sunt implementate adecvat pentru a gestiona deficientele induse de criza.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 8/24.02.2021 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI.

1.671 accesari