1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

AON a lansat editia din 2017 a hartii riscurilor globale. La ce amenintari este expusa Romania?

AON a anuntat lansarea celei de-a 20-a editii a hartii riscurilor globale, raportul incluzand, in acest an, atat riscurile politice si de terorism, cat si riscul de violenta politica.

Conform "AON Risk Map 2017", populismul politic a crescut in acest an, ceea ce este posibil sa se traduca in forme de protectionism comercial. Chiar daca impactul acestuia va fi cu siguranta diferit la nivel global, exista anumite tari care sunt mai bine protejate impotriva acestor forme de protectionism. Astfel, Brazilia, Nigeria, India si Indonezia sunt considerate drept tarile cu o rezistenta mai mare in fata riscului cresterii formelor de protectionism comercial, deoarece acestea au economii nationale mari si nu se bazeaza excesiv pe exporturi catre Statele Unite. Pe de alta parte, Chile, Columbia, Hong Kong, Malaysia, Singapore si Taiwan sunt printre cele mai expuse state.

"Desi nu este inca clar ce impact va avea orientarea populista din SUA si din alte tari dezvoltate, este clar ca aceasta schimbare de context va lovi cel mai puternic pietele emergente. De aceea este cu atat mai important pentru business-urile globale sa inteleaga cat de expuse sunt riscului politic", a declarat Sarah TAYLOR, Expert AON.

O alta concluzie a raportului indica faptul ca, desi multe tari au raportat variatii in ceea ce priveste atacurile teroriste, comparativ cu anul anterior, Germania a inregistrat o crestere semnificativa in 2016.

De asemenea, conform studiului, la nivel global, anumite industrii sunt mai predispuse atacurilor teroriste. De exemplu, companiile din industria extractiva de petrol au o probabilitate de 33,2% mai mare de a fi tinta unui astfel de atac, cele din industria axtractiva de gaze - de 8,7%, cele din zona de retail - de 11,86%, iar cele din zona financiara - de 7,51%.

Conform AON, numarul de atacuri teroriste pe plan global a crescut cu 14% in 2016 in raport cu 2015, iar in ceea ce priveste tarile occidentale - cu 175%. Astfel, anul trecut au avut loc 4.151 de atacuri teroriste in lume, comparativ cu 3.633 in 2015, potrivit companiei. In tarile occidentale, acest numar a crescut de la 35 in 2015 la 96 in 2016 - insa, in pofida acestei puternice majorari a numarului de acte teroriste in tarile occidentale, ele reprezinta doar 3% din violenta terorista la nivel mondial. Harta ilustreaza o crestere previzibila in 2017 a acestor riscuri, cu 17 tari clasate la cel mai ridicat nivel. Pentru al doilea an consecutiv, mai multe tari au urcat pe scara riscurilor (19) decat au coborat (11).

Unde se situeaza Romania pe harta riscurilor?

Cand vine vorba de riscul politic, Romania se afla printre tarile unde aceasta amenintare nu a fost incadrata in niciuna din nivelurile de risc de tara ("risc neglijabil", "risc redus", "risc mediu", "risc important", "risc sever").



In schimb, pe harta riscurilor de terorism si violenta politica, riscul de tara al Romaniei este evaluat la "redus", un risc semnificativ in tara noastra fiind cel de "greve, revolte, tulburari civile si acte de distrugere intentionata".



Mai multe rezultate ale raportului publicat de AON sunt disponibile aici.

Anul 2017 a debutat in tara noastra cu importante proteste de strada fata de intentiile guvernului de gratiere si modificare a Codului Penal. Incepute pe 18 ianuarie, cand manifestatiile au adunat in jur de 5.000 de oameni, acestea au escaladat in zilele urmatoare in intreaga tara precum si in diaspora. Protestele au atins apogeul in seara de duminica, 5 februarie, cand peste 500.000 de manifestanti au protestat in toata tara.

PROMO