1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

AON: Doar 40% din pierderile provocate anul trecut de dezastrele naturale au fost acoperite prin asigurare

Pierderile economice provocate anul trecut de cele 394 de dezastre naturale inregistrate la nivel global au atins un nivel total de 225 de miliarde de dolari, insa, arata AON, doar 90 de miliarde de dolari (40%) au fost pierderi acoperite prin asigurare. Astfel, lasand in urma un deficit de protectie prin asigurare de 60%, anul trecut a fost, potrivit unui raport AON, al patrulea cel mai costisitor an din istorie. "Weather, Climate & Catastrophe Insight - 2018 Insight Report" mai arata ca deficitul de protectie prin asigurare de 60% a fost la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani.

"2018 a fost un alt an activ pentru dezastrele naturale inregistrate la nivel global. Desi, in 2018, nu a fost inregistrat un mega dezastru natural, au fost alte 42 de evenimente care au provocat pagube de ordinul miliardelor de dolari, costurile totale depasind usor media anuala. Avand un capital de 595 de miliarde de dolari, industria de re/asigurari face fata platilor legate de pagubele provocate de dezastrele naturale si, in acelasi timp, se concentreaza asupra gestionarii costurilor aferente schimbarilor climatice, ajutand la reducerea deficitului de protectie", arata Andy MARCELL - CEO, AON Reinsurance Solutions.

"Un element extrem de important lasat in urma de dezastrele naturale de anul trecut este recunoasterea faptului ca riscul de catastrofa continua sa evolueze. O combinatie complexa care are la baza indicatori socio-economici, schimbarile demografice si expunerea in locatii vulnerabile, plus un climat in continua schimbare, care contribuie la modele meteorologice mai volatile, obliga la noi masuri de atenuare si de rezilienta. Dezastre naturale vor avea loc mereu. Cat de bine ne pregatim pentru un astfel de eveniment - aceasta este cheia", a punctat si Steve BOWEN - Director & Meteorologist, AON Impact Forecasting.

Printre cele mai importante evenimente catastrofale inregistrate in 2018, se numara: uraganele Michael si Florence (SUA) si taifunurile Jebi si Trami (Japonia), Mangkhut (Filipine, Hong Kong, China) si Rumbia (China). Incendiile din California s-au regasit, la randul lor, pe lista dezastrelor naturale inregistrate anul tercut. In 2018, cel mai costisitor eveniment asigurat a fost incendiul Camp Fire (12 miliarde de dolari), care, potrivit AON, a intrat in istoria Californiei drept cel mai grav astfel de eveniment din istoria statului si, totodata, incendiul care a provocat cele mai multe victime.

Printre cele mai importante evenimente analizate de AON, in "Weather, Climate & Catastrophe Insight - 2018 Insight Report", se numara:
  • Camp Fire, incendiul care, in octombrie 2018, a distrus 18.804 de cladiri si structuri, inclusiv cea mai mare parte a orasului Paradise. Pierderile economice totale au fost estimate la 15 miliarde de dolari. In urma incendiilor din California, pierderile totale asigurate au stabilit, pentru al doilea an consecutiv, un nou record. Totodata, incendiile au mistuit 33, 2 de milioane de hectare, stabilind un nou record in istoria statului.
  • In Japonia, ploile torentiale din iulie 2018 au dus la inundatii catastrofale la nivelul intregii tari, cu pagube totale de 10 miliarde de dolari. Pierderile combinate in urma taifunurilor, inundatiilor si cutremurelor care au lovit Japonia, in 2018, au fost de 15 miliarde de dolari.
  • Un muson de vara care a lovit statul Kerala (India) a provocat inundatii cu pagube in valoare de miliarde de dolari.
  • Mare parte din Europa Centrala si de Nord a suferit de pe urma secetelor prelungite din vara lui 2018, ducand la costuri agregate, in special in agricultura, de aproximativ 9 miliarde de dolari. Astfel de evenimente, cu pagube de ordinul miliardelor de dolari, au fost inregistrate si in China, SUA, Argentina si India.
  • In octombrie si noiembrie 2018, inundatii puternice si fenomene meteo extreme au afectat Italia si Austria, provocand pagube in valoare totala de 5 miliarde de dolari.
  • Cu pagube asigurate de 2,1 miliarde de dolari, furtuna Friederike a intrat in istorie ca al cincilea cel mai costisitor astfel de eveniment care a avut loc in Europa secolului XXI.
Alte statistici notabile prezentate in acelasi raport AON - "Weather, Climate & Catastrophe Insight - 2018 Insight Report":
  • In 2018, au avut loc 42 de dezastre naturale individuale, cu pagube totale in valoare de miliarde de dolari, depasind media de 31 de astfel de evenimente inregistrate in anul 2000, dar si numarul unor astfel de evenimente inregistrate in 2017 (36).
  • 2018 a fost al patrulea cel mai calduros an din ultimii 138 de ani, dar si al doilea cel mai calduros an, exceptand 2017, fara influenta directa a unui eveniment de tip El Nino.
  • In 2018, 64% din totalul pagubelor asigurate la nivel global au fost inregistrate in SUA.