1asig.ro
1asig.ro

ANCOM: Piata serviciilor de acces la internet broadband la puncte fixe ramane concurentiala in Romania

5 min. / 1.540 cuvinte
Piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga (broadband) la puncte fixe se mentine concurentiala in Romania si nu este necesara reglementarea pietelor de gros corespunzatoare, arata rezultatele unei analize concurentiale realizate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

PROMO


Autoritatea de reglementare sustine ca proiectul de pozitie este rezultatul unei noi analize de piata, realizate cu scopul de a reevalua si, eventual, de a intensifica nivelul de concurenta pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe, prin potentiale masuri de reglementare impuse pe pietele de gros.

Analiza, care a avut in vedere modificarile de pe piata in perioada 2015 - 2019, nu a evidentiat existenta unor probleme concurentiale care sa justifice impunerea de reglementari specifice, la nivelul pietelor de gros corespunzatoare sau a pietelor cu amanuntul. Piata serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe se mentine concurentiala, in conditiile in care utilizarea buclei locale la nivelul pietei de gros este nesemnificativa in Romania, concluzia ANCOM fiind ca nu este necesar a fi impuse reglementari la nivelul pietelor serviciilor de acces local la puncte fixe si, respectiv, serviciilor de acces central la puncte fixe. ANCOM deruleaza periodic astfel de analize pentru a asigura o concurenta efectiva pe piata, care sa genereze beneficii pentru utilizatorii finali.

Conform ANCOM, Romania are unul dintre cele mai ridicate grade de concurenta la nivel de infrastructuri, comparativ cu situatia din celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu un numar de peste 480 furnizori de servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe, in anul 2019, si cu o structura a pietei foarte eterogena.

"Piata cu amanuntul analizata este dinamica, in continua crestere, tarifele pentru internetul fix sunt, de regula, in scadere, in special pentru vitezele de transmisie superioare, in timp ce vitezele de transmisie "best-effort" sunt imbunatatite constant, utilizatorii finali fiind multumiti de accesibilitatea si calitatea serviciilor oferite. Gradul inalt de inovare, care genereaza o gama larga de produse si oferte variate de pret la un nivel competitiv, reprezinta o alta caracteristica a pietei din Romania. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet in banda larga la puncte fixe, in special pentru cele cu viteze de transmisie de cel putin 100 Mbps, sunt printre cele mai scazute din Uniunea Europeana", se mentioneaza in analiza.

In acelasi timp, rata de acoperire a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe este relativ scazuta, iar "acest lucru este cauzat de factori care nu tin de piata telecom, precum numarul redus de calculatoare personale, respectiv terminale care permit accesul la internet de acasa, la nivel de populatie, gradul redus de alfabetizare digitala, precum si nivelul scazut al venitului mediu pe cap de locuitor, in special in mediul rural".

Cadrul european de reglementare in domeniu stipuleaza ca ANCOM urmeaza sa notifice Comisia Europeana, Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor Electronice (OAREC) si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene masurile propuse. Ulterior, Comisia Europeana, OAREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

471 accesari