1asig.ro
1asig.ro

ALLIANCE Insurance Group paraseste piata asigurarilor!

5 min. / 1.540 cuvinte
ALLIANCE Insurance Group, fosta VICTORIA Asigurari, a luat decizia de a depune benevol licenta de activitate pe piata asigurarilor din Moldova. O decizie in acest sens a fost adoptata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (71,4% din cei cu drept de vot), defasurata la finele lunii iunie a.c. si publicata de curand pe site-ul oficial al asiguratorului.

PROMO


Urmeaza ca autoritatea de supraveghere (CNPF) sa decida asupra acestui aspect, asiguratorul ramanand raspunzator de achitarea tuturor despagubirilor in baza contractelor de asigurare incheiate.

In cadrul aceleiasi intalniri a actionarilor companiei s-au aprobat si alte decizii, cum ar fi stabilirea unor noi directii de dezvoltare a societatii, un nou statut dar si contractarea unui imprumut in valoare de pana la 16 milioane lei, de la un alt asigurator, MOLDASIG.

Imprumutul va fi facut pentru o perioada de 18 luni cu o dobanda de 6,5% pe an. Pentru a obtine imprumutul, in gaj va fi pus un teren, iar banii primiti de la MOLDASIG vor fi folositi pentru a asigura activitatile curente ale asiguratorului, indeplinirea obligatiilor contractuale si a obligatiilor fata de stat.

Vezi aici hotararile adoptate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor ALLIANCE Insurance Group!

In primul trimestru al acestui an, compania a coborat pe unul dintre ultimele locuri in clasamentul asiguratorilor, avand vanzari de doar 5 mii lei si a platit despagubiri de circa 3 milioane de lei.

Decizia companiei de a-si depune benevol licenta ar veni in contextul dificultatilor inregistrate de asigurator in ultimii ani, care s-au agravat in ultima perioada. Mai mult, potrivit datelor financiare raportate in primul trimestru din acest an, asiguratorul nu dispune de mijloace financiare lichide suficiente pentru a-si onora obligatiile pe termen scurt.

Astfel, ALLIANCE Insurance Group, a inregistrat un coeficient de lichiditate (raportul intre activele lichide si obligatiile pe termen scurt ale asiguratorului fata de asigurati) de 0,13% in primul trimestru din acest an, sub valoarea minima ceruta de legislatia in vigoare.

Portalul specializat www.xprimm.md a scris si anterior despre dificultatile inregistrate de ALLIANCE Insurance Group, care ajunsese in prezent pe unul dintre ultimele locuri din piata si avea vanzarile suspendate pe Carte Verde, ca parte a unui plan de redresare financiara, aprobat de CNPF, detalii aici.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie?


ALLIANCE Insurance Group este urmasa VICTORIA Asigurari, una din primele companii de asigurari cu capital privat infiintate in Moldova, de-a lungul anilor fiind un jucator de talie medie pe piata de profil.

Schimbarea vine in 2015, cand societatea trece printr-o procedura de rebranding, an in care a inregistrat o crestere fulminanta a subscrierilor de peste 3 ori, urcand in top 5 in clasamentul asiguratorilor locali. Aceasta evolutie a fost sustinuta, in mare, potrivit specialistilor din piata, de asigurarile auto (in 2016, compania se plasa pe pozitia a doua pe RCA si locul 3 pe Carte Verde, dupa cota de piata), dar si de preluarea unei parti importante din portofoliul de clienti si reteaua teritoriala a ASITO, companie care se afla atunci in procedura de administrare speciala si avea vanzarile suspendate.

Totusi, in a doua jumatate a anului 2016 incep problemele pentru asigurator, astfel ca CNPF obliga actionarii majoritari ai companiei, in septembrie 2016, sa isi vanda actiunile detinute la asigurator (87,2%), urmare a mai multor nereguli depistate, detalii aici.

Ulterior, CNPF aplica si o amenda companiei, iar impotriva persoanelor cu functie de raspundere a fost declansata procedura de raspundere contraventionala, urmare a unei inspectiei in teren.

Tinand cont de fapt ca actionarii companiei nu au reusit sa instraineze actiunile, acestea au fost anulate si emise noi actiuni pe bursa spre vanzare.

Tot in acea perioada, parchetul a impus si un sechestru (in cadrul unor dosare in care erau vizati fostii actionari ai companiei) asupra unui teren al companiei in valoare de peste 50 milioane lei, fapt ce a cauzat probleme grave de solvabilitate asiguratorului. Ulterior, Curtea de Apel de la Chisinau a decis sa ridice sechestrul, dupa aceasta CNPF precizand ca rata de solvabilitate a companiei se incadreaza deja in cerintele legale. Mai multe detalii aici.

Odata cu retragerea ALLIANCE Insurance Group, pe piata de profil din Moldova vor ramane 15 societati de asigurare active, care impart un segment de circa 1,4 miliarde lei (volumul inregistrat de asiguratori in 2017).

Vom reveni cu detalii referitor la acest subiect.

Mai multe despre rezultatele companiei si a pietei de asigurare aici.

3.334 accesari