1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

AIR: Pierderile asigurate provocate de taifunul Hagibis pot atinge 16 miliarde de dolari

AIR Worldwide, companie specializata in modelarea riscului catastrofal, estimeaza ca pierderile asigurate provocate de taifunul Hagibis vor fi cuprinse intre 8 si 16 miliarde de dolari, adaugand ca peste 50% din totalul pierderilor a fost cauzat de inundatii. Hagibis a lovit Japonia, in data de 12 octombrie, cu puterea unui uragan de categoria 1, rafalele de vant - care au atins, pe alocuri, si 252 km/h -, inregistrand, timp de 60 de secunde fara intrerupere, viteza de 145 km/h, furtuna ridicand cu un metru nivelul marii.

In punctul de mijloc al acestei estimari, industria de asigurari se poate astepta la pierderi de 12 miliarde de dolari, ceea ce este in conformitate cu viziunile unor specialisti in domeniu, care sustin ca Hagibis ar fi provocat pagube mai mari decat Faxai, care a avut un impact de 9 miliarde de dolari. Cu 21 de miliarde de dolari pierderi asigurate, taifunurile Faxai si Hagibis ar fi mai costisitoare decat Jebi si Trami, care, in 2018, au provocat, impreuna, pierderi de 18 miliarde de dolari.

Dupa cum arata AIR, peste jumatate din pierderile provocate de Hagibis au fost cauzate de inundatii. In timpul evenimentului, meteorologii niponi au emis un avertisment special pentru cel mai ridicat nivel (5) de precipitatii. Astfel, mai multe regiuni din Japonia au inregistrat, in numai doua zile, 30-40% din nivelul anual de precipitatii, peste 100 de statii meteorologice nipone inregistrand, in fiecare zi, noi recorduri de precipitatii abundente.

"Din cauza precipitatiilor intense inregistrate intr-o scurta perioada de timp, mare parte din apa a avut un continut ridicat de noroi si, totodata, a inclus o cantitate mare de deseuri, iar acest lucru ar putea creste costurile de reparatie si de curatare si, de asemenea, ar putea duce si la cresterea costurilor provocate de intreruperea afacerilor, in special pentru proprietatile comerciale si industriale. Mai mult, Hagibis a afectat si unele dintre regiunile lovite, cu cateva saptamani in urma, de taifunul Faxai, iar pagubele suplimentare provocate de Faxai si inca nereparate ar putea complica procesul de despagubire", explica AIR.