1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ACFE: 92% dintre respondenti se asteapta la o crestere suplimentara a nivelului general de frauda in 2021

Efectele pandemiei COVID-19 continua sa afecteze numeroase aspecte ale operatiunilor de business la nivel global, inclusiv riscul de frauda pentru organizatii si programele antifrauda ale acestora, arata ACFE (the Association of Certified Fraud Examiners), care a elaborat un nou raport in acest sens, dupa cel care a fost lansat in mai, prin care analizeaza modul in care aceste efecte continua sa afecteze organizatiile din intreaga lume.

Cum afecteaza COVID-19 nivelul general de frauda

Pana la finele lunii august, 77% dintre participanti la acest studiu au declarat ca au observat o crestere a nivelului general al fraudei, o treime dintre acestia considerand ca aceasta crestere a fost semnificativa. Nivelul observat de frauda a crescut comparativ cu studiul ACFE din mai (68%), iar concluzia ACFE este ca, cel mai probabil, aceasta crestere va continua, avand in vedere ca 92% dintre respondenti considera ca, anul viitor, vor observa o crestere suplimentara a nivelului general de frauda, iar jumatate dintre ei spun ca aceasta crestere va fi una semnificativa.

Cum afecteaza COVID-19 riscurile specifice de frauda

In timp ce nivelul general de frauda a crescut pe fondul pandemiei COVID-19, anumite riscuri de frauda sunt mult mai specifice. La fel ca in mai 2020, studiul noteaza ca fraudele cibernetice continua sa fie cel mai mare risc pentru organizatii, 83% dintre respondenti observand deja o crestere a acestora, iar 90% anticipand, pentru anul urmator, o noua crestere. Alte riscuri semnificative, atat in ceea ce le priveste pe cele deja observate, cat si pe cele anticipate, sunt: frauda in somaj, frauda la nivel de plati si fraudele pe care le incearca vanzatorii (cresteri de preturi, denaturare de produse, facturare excesiva).

Cum afecteaza COVID-19 programele antifrauda ale organizatiilor

Pentru a intelege mai bine modul in care COVID-19 afecteaza, in mod specific, programele antifrauda ale organizatiilor, ACFE a incercat sa afle ce schimbari anticipeaza respondentii, pentru urmatoarele 12 luni, la nivel de buget si resurse. Per ansamblu, bugetele pentru programele antifrauda ar putea creste (38%), ar putea ramane neschimbate (48%) sau ar putea fi reduse (14%) anul viitor. Cu toate acestea, exista si unele variatii in cadrul acestor bugete.

Astfel, 42% anticipeaza o scadere a bugetului pentru deplasarile echipelor antifrauda, 44% se asteapta la o crestere a bugetului pentru tehnologii antifrauda, in vreme ce o treime asteapta o crestere de buget si pentru consultantii antifrauda, si pentru programele de instruire antifrauda. De asemenea, e de asteptat ca echipele antifrauda sa ramana cu acelasi numar de angajati sau sa sporeasca acest numar, in vreme ce numai 14% se asteapta la concedieri pe acest segment.

Cum afecteaza COVID-19 abilitatea de a lupta impotriva fraudei

ACFE a intrebat participantii cat de dificil este, in contextul pandemiei COVID-19, sa previna o frauda, sa detecteze si sa investigheze un astfel de incident. Deloc surprinzator, raspunsurile au indicat, covarsitor, ca toate aceste activitati sunt mai dificile decat erau inainte. Peste trei sferturi au indicat ca prevenirea fraudei este mai dificila in contextul actual, 26% subliniind ca este o provocare semnificativa. Similar, 74% dintre respondenti considera ca investigarea fraudelor e mai dificila (31%, semnificativ mai dificila), iar 68% sustin ca detectarea fraudelor este mai dificila acum (21%, semnificativ mai dificila).

Studiul a presupus 12 intrebari si a analizat 2.096 de raspunsuri. Aproximativ un sfert dintre participanti au declarat ca lucreaza in industria bancara si de servicii financiare, 20%, in guvern si/sau administratie publica, 15%, in servicii profesionale si 42%, in alte industrii. Participantii la acest studiu au fost din SUA, Canada, Africa Subsahariana, Asia-Pacific, Asia de Sud, Europa de Vest, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America Latina, Caraibe, Europa de Est, Asia Centrala/de Vest.

Studiul este accesibil AICI.