1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

75% dintre romani au o relatie buna cu bancile. Care sunt motivele invocate de cei nemultumiti?

In general, romanii nu au intampinat probleme cu banca sau cu un IFN, motiv pentru care peste 75% dintre respondentii celui mai recent studiu realizat de CSALB si Finzoom.ro au declarat ca au o relatie buna cu institutiile financiare. Pe de alta parte, dintre romanii nemultumiti de relatia cu bancile/IFN-urile, 38% au invocat comisioanele drept principala cauza, iar 33% conditiile contractuale considerate dezavantajoase.

Potrivit CSALB, reactia pozitiva a bancilor la procedura concilierii este una imbucuratoare, nivelul de integrare financiara a consumatorilor romani fiind unul crescut: doar 8% dintre respondentii online spun ca nu folosesc niciun produs bancar si nu detin nici macar un cont curent sau un card.

Conform aceluiasi studiu, un procent de 15% dintre cei intervievati spun ca au dificultati la plata ratelor, iar printre principalele cauze care au dus la intarzieri se numara schimbarea situatiei economice generale si schimbarea situatiei familiale (plasate pe primele doua locuri de 55% dintre respondentii la chestionar).



Dintre situatiile familiale care genereaza dificultati in plata ratelor, cele mai importante sunt pierderea locului de munca pentru cel putin un sustinator al familiei (37%), aparitia unei cauze/probleme medicale care necesita rezolvare urgenta (23%), precum si scaderea venitului pentru cel putin un membru al familiei (23%).

Produsele financiare cele mai folosite sunt cardurile de debit (28%), cardurile de credit (23%) si conturile curente (21%), in timp ce credite detin doar 13% dintre respondenti.

Studiul a fost realizat online, in luna iunie, pe un esantion de 1.220 persoane intervievate, 34% cu varsta cuprinsa intre 45-64 ani si 33% cu varsta intre 35-44 ani, majoritatea femei salariate (71%), cu o vechime de peste 15 ani (42%).