1asig.ro
1asig.ro

75% din populatia Romaniei ar putea fi afectata in cazul unui cutremur puternic, conform IGSU

5 min. / 1.540 cuvinte
Cutremurul reprezinta unul din riscurile naturale importante care pot afecta tara noastra, iar in cazul unui seism de amploare trei sferturi din populatia Romaniei locuieste in zone ce ar putea fi afectate, se arata in proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

PROMO


Astfel, "riscul de producere a unui cutremur major se mentine [in Romania], iar in zonele care pot fi afectate de acesta locuieste 75% din populatia Romaniei si exista importante elemente de infrastructura critica", se noteaza in strategie.

In document se precizeaza faptul ca tara noastra "are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 raniti, 35.000 familii sinistrate si 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate."

Recent, Raed ARAFAT, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a atras atentia ca daca "maine" s-ar produce un cutremur major, el ar avea un impact dezastruos in Capitala.

La ce alte riscuri este expusa Romania?

Inundatiile reprezinta un alt risc natural care afecteaza tara noastra, manifestandu-se "aproape anual, prin acumulari de apa determinate de scurgeri de pe versanti, refulari ale sistemelor de preluare a apelor pluviale, viituri si cresteri de debite notabile in zonele inundabile (unde locuiesc aproximativ 500.000 de locuitori)". Conform IGSU, istoricul inundatiilor din tara noastra indica "impactul deosebit al acestui risc asupra populatiei si infrastructurii: inundatiile din 2005 si 2006 au afectat peste 1,5 milioane de persoane (93 de morti), au distrus o parte importanta a infrastructurii si au provocat distrugeri estimate la peste 2 miliarde euro".

Si alunecarile de teren sunt destul de raspandite in Romania, "suprafata totala de teren supusa acestui risc fiind apreciata la 900.000 ectare (34 de municiii, 78 orase mici, 875 de comune aflate pe 7 cursuri de apa)." Nu in ultimul rand, IGSU precizeaza ca seceta se manifesta ciclic in Romania, afectand in special zona de sud si de est si avand impact semnificativ asupra sanatatii populatiei, a sigurantei alimentare si a biodiversitatii.

De asemenea, riscurile naturale nu sunt singurele care provoaca situatii de urgenta, se atrage atentia in documentul IGSU. Riscul de incendiu, de exemplu, este "cel mai frecvent tip de risc, inregistrand fluctuatii semnificative de la an la an (in perioada 2008 - 2015, crestere de la 15.5000 la 26.247), numarul victimelor inregistrate anual fiind de peste 200 de persoane decedate si intre 400 si 600 de persoane ranite". Conform documentului, principalele cauze care genereaza incendii includ exploatarea instalatiilor electrice cu improvizatii sau defectiuni (aprox. 26%), utilizarea focului deschis fara respectarea normelor (circa 15%), neverificarea so meintretinerea cosurilor de fum (aprox. 14%), dar si actiunile intentionate (circa 10%). De asemenea, riscurile tehnologice si riscurile biologice sunt, la randul lor, mentionate in strategia de dezvoltare a IGSU.

Click aici pentru a descarca documentul integral.

3.452 accesari