1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

51% dintre organizatii sunt pregatite sa faca fata unei frecvente ridicate a atacurilor cyber, pe fondul pandemiei COVID-19

Doar 51% dintre profesionistii si liderii din tehnologie sunt foarte increzatori ca echipele lor de securitate cibernetica sunt pregatite sa detecteze si sa se apere impotriva atacurilor cibernetice tot mai frecvente, in timpul pandemiei COVID-19, arata un studiu realizat de asociatia globala ISACA si citat de catre Security Magazine.

Sursa citata mai arata ca doar 59% sustin ca echipele de securitate cyber au instrumentele si resursele necesare acasa pentru a raspunde eficient amenintarilor informatice.

Acest lucru reprezinta o problema, arata ISACA, in conditiile in care 58% dintre respondenti considera ca infractorii cibernetici profita de pandemie pentru a perturba organizatiile, iar 92% dintre acestia sustin ca atacurile cyber asupra persoanelor au cunoscut o panta ascendenta. In timp ce 80% dintre organizatii le-au explicat angajatilor cele mai bune practici in materie cyber, 87% dintre respondenti sustin ca tranzitia rapida la munca de la distanta a crescut riscul asupra confidentialitatii si a protejarii datelor.

"Organizatiile se indreapta, in aceasta perioada, rapid si agresiv spre noi modalitati de business, ceea ce reprezinta un lucru foarte pozitiv, insa, pe de alta parte, poate genera si compromisuri care pot creste vulnerabilitatea organizatiilor in fata amenintarilor. O crestere a numarului de angajati care lucreaza de la distanta inseamna ca exista o suprafata de atac mai mare pentru infractorii cibernetici. Munca de acasa sau de la distanta este critica in acest moment, iar securitatea si educatia angajatilor trebuie sa fie in prim plan", noteaza David SAMUELSON - CEO, ISACA.

ISACA a analizat, in aprilie 2020, peste 3.700 de profesionisti din domeniile auditului, riscului, guvernantei si securitatii cibernetice din 123 de tari din intreaga lume, pentru a evalua impactul COVID-19 atat asupra organizatiilor lor, cat si asupra propriilor locuri de munca. Cei mai multi considera ca locurile lor de munca sunt in siguranta, 10% sustin ca pierderea locului de munca e posibila, in vreme ce 1% arata ca au fost trimisi in somaj tehnic.

Cu toate acestea, desi, in mare, respondentii considera ca propriile locuri de munca sunt in siguranta, nu putini sunt cei extrem de ingrijorati de impactul extins al noului coronavirus. Astfel:
  • 49% considera ca noul coronavirus va avea un impact economic asupra economiei nationale
  • 44% sustin ca noul coronavirus va afecta sanatatea familiei si a prietenilor
  • 30% considera ca sanatatea personala va avea de suferit pe fondul pandemiei COVID-19
  • 24% arata ca noul coronavirus va avea un impact asupra organizatiilor pe care le reprezinta
Desi respondentii arata ca, pe fondul pandemiei COVID-19, sunt foarte satisfacuti de comunicarile interne ale organizatiilor pe care le reprezinta, de planurile de continuitate a afacerilor si de modul in care acest lucru a fost gestionat de conducerile executive, organizatiile lor nu au reusit sa evite complet efectele negative ale noului coronavirus. Astfel:
  • 46% sustin ca organizatiile lor au inregistrat scaderi de venituri/vanzari
  • 37% considera ca pandemia COVID-19 a redus productivitatea generala
  • 32% arata ca noul coronavirus a redus bugetele organizatiilor pe care le reprezinta
  • 22% subliniaza ca pandemia COVID-19 a afectat lanturile de aprovizionare
  • 19% spun ca noul coronavirus a dus la inchiderea operatiunilor comerciale
Nu in ultimul rand, mai arata ISACA, majoritatea respondentilor se asteapta ca operatiunile de business ale organizatiilor pe care le reprezinta sa reintre in normalitate pana in cel de-al treilea trimestru al anului in curs. "E greu de prezis cum va arata "normalitatea" pe termen scurt. Ce stim este ca profesionistii din tehnologie, inclusiv cei din audit, IT, risc, guvernanta si securitate, sunt mai necesari ca niciodata pentru organizatiile lor si sunt bine pozitionati atat pentru a se adapta, cat si pentru a prospera, indiferent de schimbarile care pot sa apara", sustine Simona ROLLINSON - CTO, ISACA.