1asig.ro
1asig.ro

29 septembrie 2020 - Ziua internationala de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente

5 min. / 1.540 cuvinte
Incepand din acest an, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie 2020 Ziua internationala de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente.

PROMO


Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabila, adoptata de ONU, Romania si-a asumat reducere cu 50% a risipei alimentare pana in anul 2030.

Astfel, "cu ocazia sarbatoririi pentru prima data la nivel international a "Zilei internationale de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente", InfoCons a lansat numarul scurt 0219615 - numar cu tarif normal in reteaua Telekom apelabil din toate retelele - pentru informarea consumatorilor si mai ales a sesizarilor in domeniul risipei si pierderilor alimentare fiindca doar impreuna putem gasi solutii pentru cresterea calitatii vietii", a anuntat InfoCons.

Prin sarbatorirea acestei zile se urmareste promovarea solidaritatii nationale si internationale in lupta impotriva foametei, a malnutritiei si a saraciei, precum si transferul de cunostinte, dar si de echipamente catre tarile in curs de dezvoltare, mai ales in sprijinul micilor fermieri, informarea, constientizarea si educarea consumatorilor asupra impactului negativ pe care il produce risipa de alimente asupra tuturor resurselor naturale, umane etc.

Risipa si pierderile alimentare pe langa un impact asupra mediului care devine o problema tot mai stringenta a planetei, acest lucru duce si la o pierdere semnificativa a calitatii vietii cetateanului deoarece pierderea si risipa alimentara se traduce in costuri directe pentru consumatori iar in noul concept global One Health problematica risipei si pierderilor alimentare este o veriga importanta a mecanismului global de identificare a unor solutii de crestere a calitatii vietii atat a cetatenilor, a mediului, faunei si pana la urma o planeta mai sigura pentru fiecare dintre noi.

Criza provocata de noul coronavirus a demonstrat cat de vulnerabili suntem cu totii si cat de important este sa restabilim echilibrul intre activitatea umana si natura. Devine tot mai evidenta necesitatea asigurarii unui echilibru mai bun intre natura, sistemele alimentare si biodiversitate - pentru a proteja sanatatea si bunastarea populatiei si, in acelasi timp, pentru a spori competitivitatea si rezilienta Uniunii Europene, noteaza InfoCons.

"InfoCons de 10 ani lupta in continuu pe tema reducerii risipei alimentare atat prin constientizarea si educarea cetatenilor in calitatea lor de consumatori cat si a agentilor economici pentru ca intreg lantul de la productie pana pe masa consumatorului sa poata fi monitorizat printr-o trasabilitate care pe langa calitatea produselor sa aduca si o reducere semnificativa a risipei agroalimentare", a declarat Sorin MIERLEA, Presedintele InfoCons.

InfoCons a implementat Programe si Proiecte, atat proprii cat si europene, pe tema risipei alimentare reusind sa aduca la cunostinta consumatorilor atat in randul invatamantului preuniversitar catre elevi si cadre didactice cat si pentru cetateni informatii utile constante, cursuri cat si retete prin care reducerea risipei si pierderilor alimentare a inceput sa devina un fapt real si nu doar un deziderat.

InfoCons este partener al Proiectului european pe tema reducerii risipei alimentare "Respect mancarii!" alaturi de alte 5 tari europene prin care se doreste o uniformizare a constientizarii problematicii risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene.

In data de 15 iulie 2020 a fost adoptata Legea nr.131 pentru completarea alin. (8) al art. 270 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Aceasta lege se adreseaza operatorilor economici platitori de TVA, ce participa la programe de combatere a risipei alimentare.

Prin aceasta lege au fost rezolvate trei probleme cu care se confruntau, atat donatorii cat si receptorii, in demersul de donare a alimentelor, si implicit reducerea risipei alimentare: donatorii nu aveau deductibilitate fiscala la donarea alimentelor, contractele de donatie trebuiau incheiate sub forma autentica la notar si eligibilitatea organizatiilor beneficiare care erau obligate sa solicite inscrierea in lista operatorilor receptori, conform Legii nr. 217/2016.

Asociatia InfoCons este un promotor al risipei alimentare in Romania lansand in anul 2012 Campania "o9atitudine! Stop risipei de alimente!", in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Totodata, in cadrul acestei Campanii, a fost realizat studiul privind reducerea risipei alimentare, la nivel national. Conform altui studiu realizat in anul 2013, cei mai mari generatori de deseuri alimentare, exprimate in kg pe cap de locuitor, sunt Tarile de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) si Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta si Romania (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) si Republica Ceha (81 kg).

9 Sfaturi cu o9atitudine pentru reducerea risipei alimentare:

1.Cumpara inteligent in cantitati moderate!
Nu faceti cumparaturi atunci cand sunteti infometat;
Ganditi-va bine inainte de a achizitiona produse la oferta de genul "2 la pret de 1"

2.Invata sa utilizezi mai bine resturile alimentare!
Painea ramasa poate fi utlizata pentru crutoane;
Resturile de la legume le poti transforma in concentrat de legume;
Partile neutilizate de la peste le puteti transforma intr-o supa concentrata;

3.Verifica ce ai in casa si planifica-ti mesele in concordanta!
Gandeste-te la un meniu saptamanal si realizeaza o lista de cumparaturi;
Inainte de a face lista de cumparaturi verifica ce ai deja in casa;
43% din cazurile in care mancarea este risipita este din cazua faptului ca aceasta se strica.

4.Cumpara legume si fructe care arata mai putin bine, deoarece au aceleasi proprietati!
Multe legume si fructe sunt aruncate din cauza marimii, formei sau culorii pe care le au, insa majoritatea sunt perfecte pentru a fi consumate avand aceleasi proprietati ca si cele cu aspect placut.

5.Planifica-ti portiile!
Cerealele cat si alte alimente isi schimba forma atunci cand sunt preparate;
Pentru carne, peste si alte legume utilizati propria palma, pumn sau caus al mainii pentru cantitatile potrivite.

6.Atentie la modul de pastrare si depozitare al alimentelor!
Folositi casserole din sticla sau otel inoxidabil pentru pastrarea alimentelor;
Nu pastrati legumele si fructele in saci de plastic inchisi etans;
Folositi etichete pentru marcarea produselor din congelator.

7.Citeste eticheta si fa diferente intre: "A se consuma de preferinta inainte de...." si "A se consuma pana la....."!
40% dintre cetatenii europeni sunt confuzi in citirea termenului de expirare al unui produs;
"a se consuma pana la..." - produse perisabile : carne, peste, salate gata preparate;
"a se consuma de preferinta inainte de.." produse congelate, uscate sau aflate in conserva.

8.Transforma deseurile alimentare in compost!
40% din resturile alimentare din casa pot fi comostabile;
Compostul facut in propia casa este perfect pentru plantele din balcon.

9.Imparte cu ceilalti mancarea ramasa!
Daca ati preparat prea multa mancare o impartiti in mai multe portii si o congelati pentru a o consuma ulterior;
Invita-ti prietenii la masa;
Folosesti mancarea ramasa pentru a o oferi colegilor a doua zi.

InfoCons - Asociatie Nationala de Protectia Consumatorilor este o asociatie de consumatori neguvernamentala, apolitica, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor - membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

206 accesari