1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

1984?

Momentul cand frigiderul ia inspirata decizie de a comanda lapte de capul lui pentru ca periuta de dinti a sesizat un deficit de calciu in organism si a transmis, conectata fiind la smartphone, toate acestea catre doctorul de familie angajat de catre compania de asigurari de viata unde ai o polita incheiata - ei bine, acest moment e mai aproape decat credem...

Londra, ianuarie 2017. Pasagerii metroului londonez puteau admira o aparenta reclama la ultima generatie de smartwatch. Nu mica le era mirarea cand descopereau ca, de fapt, era reclama la o companie de asigurare. Cei de la Vitality erau destul de siguri pe ei cand afirmau ca se ocupa cu... "Changing health and life insurance for good". Cu doar 67 de lire sterline, primeai un Apple iWatch 2 si dreptul de a plati, in rate lunare, prima la noua ta polita de asigurare de viata. Prima lunara varia intre 0 si 12,5 lire, in functie de efortul fizic depus.

Frankfurt, noiembrie 2017. Conferinta Anuala a EIOPA - supraveghetorul European in asigurari si pensii. Organizatorii informeaza cei aproape 500 de participanti ca, peste Ocean, un alt asigurator ofera acelasi Apple iWatch pentru doar 25 dolari. Cu o conditie: clientul trebuie sa faca miscare in mod regulat si sa permita accesul asiguratorului la datele de acest tip.

Cu o singura conditie: daca nu reuseste sa indeplineasca baremul de activitate fizica impus, clientul trebuie sa plateasca pretul intreg al smartwatch-ului. Intrebati daca ar accepta o asemenea oferta, 30% dintre participantraspund afirmativ. Organizatorii raman perplecsi. Nu par a se fi asteptat la rezultat, crezand ca nimeni nu va accepta ideea.

Bucuresti, februarie 2018. Un bun prieten care lucreaza in domeniu imi prezinta, la Premiile Brokerilor de Asigurare, noul sau model de tigara electronica. Foarte interesant ca si produs, mai ales ca vine cu un feature interesant. Il poti conecta la telefonul mobil - care brusc afla cat de mult a fumat posesorul. O aplicatie pastreaza toate aceste informatii si nu vad de ce nu ar putea sa fie, la un moment dat, conectata la platforma unui asigurator de viata sau de sanatate. Prima de asigurare ar putea sa culiseze functie de viciile fiecaruia. Literalmente.

Toate exemplele de mai sus nu sunt decat varful unui aisberg. Electrocasnicele vor "vorbi intre ele", daca nu o fac deja, si vor comunica mai mult sau mai putin deschis cu televizorul, care deja stie ce programe urmarim; vor afla totul despre noi din social media, care ne cunoaste cum nici noi insine nu o facem; vor afla unde si cum conducem, in timp ce senzorii din ceasurile smart vor sti ce puls avem si daca facem sport sau doar ne uitam la un film de groaza.

Fara a ne gandi la protectia datelor personale, nu putem decat sa ne imaginam ce impact colosal va avea asupra lumii in general, si industriei de asigurari in particular, acest concept denumit IoT (Internet of Things). O lume a senzorilor. Cum fiecare pas, fiecare decizie luata, fiecare gest ar putea sa ajute la profilarea consumatorului si, deci, la segmentarea publicului-tinta si la construirea unor produse de asigurare tailor-made.

Sunt, oare, toate acestea in beneficiul consumatorului? Exista si in Romania o piata pentru astfel de solutii de asigurare? Pentru tigari electronice, sigur exista...

P.S.: Inca mai aveti un cont de Facebook?

Alexandru CIUNCAN

executiv@appa-asigurari.ro