1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

12 gospodarii evacuate in judetul Bacau din cauza unei alunecari de teren

ISU Bacau a anuntat ca 12 gospodarii, respectiv 36 de persoane, au fost evacuate, luni, in zona orasului Comanesti, din cauza unei alunecari de teren. Masura evacuarii a fost dispusa in urma unei sedinte a Comitetului Local pentru situatii de urgenta.

"In urma precipitatiilor abundente cazute in ultima perioada in zona orasului Comanesti, pe versantul stang al torentului Tanase, ce se varsa in torentul Laloaia, s-a produs o alunecare de teren pe o lungime de circa 2,5 km si o latime ce variaza de la 10 la 40 de metri", se arata in comunicatul ISU Bacau.

"Din momentul constatarii producerii alunecarii de teren, in data de 11 iunie a.c. si pana in prezent s-a evidentiat o evolutie activa a fenomenului. Astfel, de la locul unde a ajuns alunecarea de teren, un drum de acces unde s-a creat un baraj din aluviuni si pana la prima gospodarie este o distanta de aproximativ 350 de metri. Continuarea alunecarii de teren pe aceeasi traiectorie si cu aceeasi viteza pune in pericol 12 gospodarii, situate pe strada Sublaloaia, in care locuiesc 36 de persoane (30 de adulti si 6 minori)", se mai precizeaza in document.

Pentru cazarea persoanelor evacuate, Primaria orasului Comanesti a pus la dispozitie Adapostul Social - Casa Mazdrac, din orasul Comanesti, strada Supanului. Din cele 36 de persoane evacuate preventiv, 28 s-au cazat la rude, iar opt la adapostul pus la dispozitie de Primaria Comanesti.

In urma analizarii situatiei, in cadrul unei sedinte extraordinare a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta al orasului Comanesti s-a luat decizia evacuarii populatiei din cele 12 gospodarii supuse riscului alunecarii de teren. De asemenea, s-a hotarat continuarea monitorizarii fenomenului, precum si expertizarea cauzei efectului de alunecare de teren din zona de catre un specialist autorizat, pentru dispunerea de masuri in atenuarea efectelor de alunecare si punerea in siguranta a versantului.

ISU Bacau mentioneaza faptul ca pentru monitorizarea situatiei din teren, precum si pentru evacuarea preventiva a populatiei, la fata locului s-au deplasat 15 pompieri salvatori cu cinci mijloace sub coordonarea inspectorului sef, precum si 14 jandarmi cu cinci mijloace.

Aluncarile de teren reprezinta unul dintre cele trei riscuri pe care le acopera polita obligatorie de asigurare a locuintei (PAD), in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei. De asemenea, pagubele provocate de astfel de evenimente sunt acoperite si de politele facultative de locuinta, doar pentru valoarea ce depaseste acoperirea PAD.

PAID, societatea care administreaza sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte in Romania, a platit in 2015 despagubiri de 1,21 milioane de lei in urma a 88 de dosare de dauna deschise pentru alunecari de teren.

Inundatii in mai multe judete

Ploile torentiale au facut ravagii in mai multe orase din Romania. In municipiul Craiova, apa a masurat si un metru in marile intersectii, iar zeci de soferi au ramas blocati in mijlocul puhoaielor. Probleme mari au avut si soferii de autobuz. De asemenea, apa a ajuns intr-un centru comercial, potrivit Digi24.

Si in vestul tarii, in judetele Timis si Arad, ploile torentiale care au cazut noaptea trecuta au inundat mai multe gospodarii si strazi.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o avertizare Cod Portocaliu de inundatii, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare, valabila pana marti dupa-amiaza in mai multe bazine hidrografice din 17 judete.